Quantcast
Θα είναι ο 31χρονος Κουρτς ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας; - enikonomia.gr
share

Θα είναι ο 31χρονος Κουρτς ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας;

δημοσιεύτηκε:

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Αυστριακοί προκειμένου να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους του κοινοβουλίου τους. Μεγάλο φαβορί παραμένει ο νυν Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς. Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του OVP και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό. Το αυστριακό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και κανένα κόμμα δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μόνο του.

Μετά από μία δεκαετία κατά την οποία κυβερνά ο μεγάλος συνασπισμός –οι συντηρητικοί του Κουρτς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν—, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί. Το κόμμα του Κουρτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έχει πλησιάσει το πρόγραμμά του σε αυτό του FPO (27% των ψήφων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση), κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Ένας συνασπισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Ωστόσο το FPO έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα: η πιθανότητα ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (25%) δεν αποκλείεται εντελώς. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ και έχουν κοντινές θέσεις αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χαίρει κοινής αποδοχής στο SPO και προϋποθέτει την απομάκρυνση του Κερν.

Η άκρα δεξιά έχει ήδη κυβερνήσει μαζί με τους συντηρητικούς από το 2000 ως το 2007. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη και οδηγήσει στην υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Αυστρίας. Τέτοια μέτρα δεν είναι πιθανό να ληφθούν σήμερα, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων έχει χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την εποχή που βρισκόταν στην ηγεσία του ο Γεργκ Χάιντερ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.