Quantcast
DW: Μεταρρυθμιστής ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου; - enikonomia.gr
share

DW: Μεταρρυθμιστής ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου;

δημοσιεύτηκε:

Δεν πηγαίνουν όλα καλά στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η οικονομία παραπαίει λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, ο πόλεμος στην Υεμένη αποδεικνύεται καταστροφικός και ο αποκλεισμός του Κατάρ δεν αποφέρει κάποιο σημαντικό πολιτικό όφελος. Από την άλλη πλευρά, ο προαιώνιος εχθρός, το Ιράν, εξαπλώνει την επιρροή του.

Και όπου η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα δεν αφήνει πολλές επιλογές, προσφέρεται το μέλλον ως ιδεατός χώρος για μεγαλουργήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη Νεόμ, όπου η χώρα θα χτίσει κέντρο υψηλής τεχνολογίας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών από όλον τον κόσμο.

«Μιλά καθαρή γλώσα»


Γι αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανανέωσης της χώρας, ο νέος σε ηλικία πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να βασίζεται στην στήριξη του λαού. «Έχει στο πλευρό του κυρίως τους νέους που στηρίζουν σε αυτόν μεγάλες ελπίδες» λέει ο Σεμπάστιαν Σονς, από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα το Βερολίνο. «Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 33 χρονών, είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Μιλά καθαρή γλώσσα, είναι αυτοκριτικός, έχει φιλόδοξα σχέδια και έτσι δημιουργεί ρεύμα αισιοδοξίας και δυναμικής στην κοινωνία. Οι άνθρωποι ανασκουμπώνονται και θέλουν να δουν τη χώρα τους να πηγαίνει μπροστά».

Με τον Μοχάμεντ θα ανατείλει μια νέα περίοδος στη Σαουδική Αραβία; Οι μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και πρώην υπουργών, χαρακτηρίστηκαν από την εφημερίδα Αλ Ριάντ ως η απαρχή μιας νέας αποφασιστικής φάσης εκσυγχρονισμού της οικονομίας και κάθαρσης της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε μέλη της βασιλικής οικογένειας και απλών πολιτών. Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου, με αυτή τη θεαματική κίνηση, θέλει να πατάξει όντως τη διαφθορά και τον νεποτισμό ή εάν στην πραγματικότητα στόχος του είναι να βγάλει από τη μέση πιθανούς ανταγωνιστές του στη διεκδίκηση του θρόνου μετά θάνατο του πατέρα του.

«Δεν είμαστε όπως μας νομίζετε»



Όλα δείχνουν πάντως, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι η διαδοχή δεν θα γίνει τόσο απρόσκοπτα, όσο πιθανόν θα ήθελαν ο βασιλιάς και ο γιος του. «Η Σαουδική Αραβία πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να γίνει ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και γι αυτό χρειάζεται θετικές εικόνες που να προσελκύσουν ξένους επενδυτές» υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Σονς. «Για να στήσουν επιχειρήσεις στη χώρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν νέα έσοδα. Και για να γίνουν όλα αυτά ο διάδοχος του θρόνου πρέπει να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, στον οικονομικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τομέα. Για να πει στον κόσμο, κοιτάξτε, δεν είμαστε τόσο απομονωμένοι και τόσο συντηρητικοί, όπως νομίζετε. Προσπαθούμε να αλλάξουμε, να εισάγουμε θέατρο και κινηματογράφο, έχουμε κι άλλα σχέδια για να κάνουμε τη ζωή των κατοίκων πιο άνετη».

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.