Quantcast
ΗΠΑ: Πότε η Γερουσία θα εγκρίνει τον διορισμό του Πάουελ στην προεδρία της Fed - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Πότε η Γερουσία θα εγκρίνει τον διορισμό του Πάουελ στην προεδρία της Fed

δημοσιεύτηκε:

Την 28η Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για να επικυρώσει, όπως αναμένεται, τον διορισμό του Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε επόμενο πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), αναφέρει ανακοίνωσή της.

Ο Τραμπ ονόμασε τον 64χρονο Πάουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed από το 2012, επόμενο πρόεδρό της. Η κίνηση του ρεπουμπλικάνου σηματοδότησε μια ρήξη με τον άγραφο κανόνα ότι ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ παραμένει στο αξίωμα για δύο τετραετείς θητείες, κάτι που ο Τραμπ αρνήθηκε να επιτρέψει στην Τζάνετ Γέλεν. Σήμανε όμως παράλληλα τη συνέχιση της προσεκτικής νομισματικής πολιτικής της, αφού ο Πάουελ θεωρείται ότι έχει την ίδια προσέγγιση.

Ο Πάουελ εξασφάλισε πολύ γρήγορα την υποστήριξη ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του την Τρίτη και δήλωσε πως ασφαλώς θα «υποστηρίξει τον διορισμό του».

Ο γερουσιαστής Μάικ Κρέιπο, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, έκρινε την Τετάρτη ότι ο Πάουελ έχει όλα τα εφόδια για να «οδηγήσει την οικονομία μας και τη χώρα μας σε μια θετική κατεύθυνση».

Ο Πάουελ αναμένεται να συνεχίσει τη διαδικασία σταδιακής ανόδου των επιτοκίων, μια πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει η Γέλεν στα τέλη του 2015, και σταδιακής συρρίκνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και του ισολογισμού της Fed, ο οποίος ανέρχεται σε 4,5 δισεκ. δολάρια.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.