Quantcast
ΕΚΤ: Πιθανή καθυστέρηση στην εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Πιθανή καθυστέρηση στην εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τα ‘κόκκινα’ δάνεια ύστερα από την έντονη κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ιταλία, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.

Η Ντανιέλ Νουί υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων νέων κατευθυντήριων γραμμών, που αναγκάζουν τις τράπεζες να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή τους μετα την 1η Ιανουαρίου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που τελούν υπό διαβούλευση έως τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από το Κοινοβούλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ των θεσμών.

«Εάν από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις αρχές του έτους…έχουμε δυσκολίες για να διερευνήσουμε πλήρως αυτό που μας δόθηκε, ίσως να σημαίνει ότι η 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν είναι η καλύτερη ημερομηνία για να ξεκινήσουμε», δήλωσε η Νουί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μπορώ να προτείνω να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο».

Ωστόσο, επέμεινε ότι οι νέοι κανόνες είναι απαραίτητοι και δικαιολογημένοι.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο επιπλέον βήμα, δεδομένου ότι επί του παρόντος έχουμε πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη», δήλωσε η Νουί στην οικονομική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Αυτή η προσθήκη, μόλις υιοθετηθεί, θα εμπίπτει εντός της εποπτικής εντολής και δικαιοδοσίας της ΕΚΤ».

Οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για δάνεια χωρίς υποθήκες.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.