Quantcast
FT: Το δώρο Τραμπ στο 1% των αμερικανών κροίσων - enikonomia.gr
share

FT: Το δώρο Τραμπ στο 1% των αμερικανών κροίσων

δημοσιεύτηκε:

Οι φορολογούμενοι που ανήκουν στο πλουσιότερο 1% των αμερικανικών νοικοκυριών θα κερδίσουν έως το 2027 περίπου το μισό από το όφελος της φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με think tank.

Τα εισοδήματα μετά φόρου πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 2,2%, ενώ οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα θα δουν μικρές αλλαγές, σύμφωνα με νέα ανάλυση της μεταρρύθμισης από το Tax Policy Center (TPC). Οι μεσαίοι θα τύχουν αύξησης 0,4%.

Η ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς που θέλουν να επιτεθούν στην πρόταση των Δημοκρατικών χαρακτηρίζοντάς την ως «δώρο» στους πλούσιους. Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντ. Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει την φορο-μεταρρύθμιση ως «δώρο» στη μεσαία τάξη των ΗΠΑ καθώς και ως «μεγάλη ώθηση» για τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, το Δημοκρατικό κόμμα καταγγέλλει τις προτάσεις ως «μπόνους» στους πλούσιους.

Ο Mark Mazur του Tax Policy Center δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αντιστοιχεί σε «μέτρια μείωση φόρου για τα περισσότερα νοικοκυριά και μια αρκετά μεγάλη φορολογική περικοπή για όσους βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των εισοδημάτων». Δεν είναι έκπληξη ότι τα οφέλη γέρνουν προς τα υψηλά εισοδήματα, είπε, καθώς θα δουν κέρδη από μέτρα όπως η προτεινόμενη κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, που αφορά μόνο μια μικρή χούφτα υπερπλουσίων νοικοκυριών.

Κερδίζουν επίσης από τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20%. Το τελευταίο γενικώς θεωρείται ως μέτρο που δυσανάλογα βοηθά τους μετόχους, οι οποίοι τείνουν να είναι σε καλύτερη θέση, παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει επικαλεστεί πιθανά μισθολογικά οφέλη για απλούς εργαζόμενους.

Επιπλέον ο νέος χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για τις μικρές επιχειρήσεις, τις λεγόμενες «pass through» (σ.σ. σε αυτά τα σχήματα φόρο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και όχι οι επιχειρήσεις) θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες τους. «Υπάρχει μια σειρά από προβλέψεις που ωφελούν ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα τα επόμενα χρόνια», προσέθεσε ο Mazur.

Η έκθεση του TPC δεν ενσωματώνει πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τις μεταρρυθμίσεις. Αναλόγως οι Ρεπουμπλικάνοι δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε μια προηγούμενη έκθεση του Tax Foundation η οποία δίνει έμφαση στα αναπτυξιακά οφέλη που προκύπτουν. Η έκθεση αυτού του think tank εκτιμά ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,1% με 975.000 νέες θέσεις, ισοδύναμες πλήρους απασχόλησης, να δημιουργούνται.

Το λεγόμενο «δυναμικό μοντέλο» του δείχνει πολύ πιο ισότιμα μοιρασμένα κέρδη από τις φορολογικές αλλαγές. Ολες οι ομάδες φορολογούμενων στην κύρια ανάλυσή του απολαμβάνουν οφέλη που κυμαίνονται από 3,6%, με όλα τα κύρια πεμπτημόρια να λαμβάνουν ώθηση που υπερβαίνει το 4%.

Ξεχωριστή ανάλυση από μέλη του Κογκρέσου έδειξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει άμεση μείωση φόρου για όλες τις εισοδηματικές ομάδες. Βρήκε όμως επίσης ότι οικογένειες που κερδίζουν από 20.000 έως 40.000 δολάρια και αυτές μεταξύ 200.000 και 500.000 δολαρίων θα πληρώνουν περισσότερους ατομικούς φόρους μετά το 2023.

Για τους Ρεπουμπλικάνους ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα από την έκθεση του Tax Foundation ήταν το εύρημα ότι το σχέδιό τους θα μειώσει τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά 1,98 τρισεκατομμύρια δολάριασε ορίζοντα δεκαετίας ή κατά 989 δισεκατομμύρια δολάρια αν στην εξίσωση μπουν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου συμπέρανε την Τετάρτη ότι το νομοθέτημα θα αυξήσει το έλλειμμα στη δεκαετία κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια αν περιληφθούν τα επιπλέον κόστη εξυπηρέτησης χρέους, αλλά εξαιρεθούν οι μακροοικονομικές επιπτώσεις.

Νέες προβλέψεις που κοινοποιήθηκαν την Τετάρτη από την «Committee for a Responsible Federal Budget», ένα think tank, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα προσθέσει 155 δισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα μόνο το 2028, κάτι που θα αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση του «κανόνα Byrd». Αυτό θα απασχολήσει τα «γεράκια του ελλείμματος» που επιμένουν ότι η μεταρρύθμιση δεν προσθέτει κυβερνητικό χρέος.

Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων συζητούσαν το νομοσχέδιο τη Δευτέρα, καθώς διέρρευσαν οι λεπτομέρειες των προτάσεων. Η Γερουσία δεν έχει εκδώσει τη δική της εκδοχή για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Το Tax Policy Center αρχικά δημοσίευσε μια έκδοση της έκθεσης τη Δευτέρα, αλλά την ανακάλεσε εντός ωρών επικαλούμενη λάθος στην ανάλυση σε ότι αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις παιδιών. Η αρχική εκτίμηση υποτιμούσε τη μέση μείωση φόρου για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.