Quantcast
FT: Το «παραδεισένιο» κόλπο της Apple για να κρύψει φόρους - enikonomia.gr
share

FT: Το «παραδεισένιο» κόλπο της Apple για να κρύψει φόρους

δημοσιεύτηκε:

Το νησί του Jersey ήρθε για τα καλά στην επικαιρότητα με την αποκάλυψη των Paradise Papers. Αιτία ο ρόλος του στην προσπάθεια της Apple να αποφύγει την πληρωμή φόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοσιογραφική ομάδα που έκανε τις αποκαλύψεις υποστηρίζει ότι η πολυεθνική βρήκε νέους τρόπους να ρίχνει στο ελάχιστο τους φορολογικούς συντελεστές. Είχε προηγηθεί σκληρή κριτική για τη συμφωνία που είχε κάνει με την ιρλανδική κυβέρνηση και η οποία εξασφάλιζε πολύ χαμηλή φορολόγηση μέσω των θυγατρικών της στη χώρα.

Η κατακραυγή (σ.σ. που συνοδεύτηκε από «καμπάνα» της Κομισιόν η οποία απαίτησε από το Δουβλίνο ανάκτηση φόρων ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις) οδήγησε την Ιρλανδία στο να κλείσει «παράθυρα» κυνηγώντας εταιρείες της χώρας που δεν είχαν φορολογική έδρα.

Κάπου εκεί μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο «double Irish», μια τακτική γνωστή στις αμερικανικές πολυεθνικές που έχει στόχο να στείλει τα κέρδη εξωτερικού σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας έτσι τις πληρωμές στο αμερικανικό Δημόσιο.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Apple προσέγγισαν την Appleby, από τα αρχεία της οποίας προέρχονται οι αποκαλύψεις, ρωτώντας μεταξύ άλλων για τις φορολογικές δομές στα νησιά Καϋμάν, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τη Βερμούδα και τη νήσο Jersey. Εν τέλει επέλεξαν την τελευταία.

Δυο θυγατρικές της Apple μεταφέρθηκαν εκεί, ενώ μια τρίτη, η Apple Operations Europe απέκτησε έδρα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις.

Ειδικοί λένε ότι η Apple εκμεταλλεύεται τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές της Ιρλανδίας σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες κ.τλ.). Επικαλούνται την αιφνιδιαστική εμφάνιση άυλων περιουσιακών στοιχείων σχεδόν 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους εθνικούς λογαριασμούς της χώρας!

Από την πλευρά της, η Apple υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει τις αρχές από το 2014 για την «αναδιοργάνωση» και πως ακολουθεί τους νόμους και αν αυτοί αλλάξουν θα συμμορφωθεί…

Δείτε το σχετικό video των Financial Times:

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.