Quantcast
Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μπατακλάν- Αμετανόητος ο μακελάρης - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μπατακλάν- Αμετανόητος ο μακελάρης – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

της Τζένης Κριθαρά

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη 13η Νοεμβρίου του 2015, την εφιαλτική νύχτα που άλλαξε μια για πάντα την Ευρώπη, αλλά και τη ζωή των Γάλλων. 130 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην «καρδιά» του Παρισιού.

Το χρονικό της φρίκης:

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αποκαλύπτουν πως για 23 μαρτυρικά λεπτά το Παρίσι βρισκόταν στο έλεος των τρομοκρατών. Κάθε πέντε λεπτά εξαπέλυσαν μία νέα επίθεση εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, που είχαν κατέβει εκείνο το βράδυ Παρασκευής στο κέντρο του Παρισιού για να διασκεδάσουν.

21:20- Καμικάζι στο Stade de France: Κατά τη διάρκεια φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, καμικάζι ανατινάζεται έξω από το γήπεδο «Stade de France», εντός του οποίου βρίσκονταν 80.000 φίλαθλοι. Παρών στο γήπεδο ο τότε Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φυγαδεύεται από τις αρχές ασφαλείας.



21:25- Οι πρώτοι πυροβολισμοί: Πέντε άτομα πέφτουν νεκρά από πυροβολισμούς σε πιτσαρία, στο δέκατο διαμέρισμα ανατολικά του Παρισιού.

21:30- Νέα επίθεση καμικάζι: Και δεύτερος καμικάζι ανατινάζεται έξω από το στάδιο «Stade de France».

21:38 – Περισσότεροι πυροβολισμοί, περισσότεροι νεκροί: Νέοι πυροβολισμοί, αυτή τη φορά στο 11ο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού ( Rue de Charonne) εναντίον ανθρώπων θαμώνων εστιατορίων. Δεκαεννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

21:43- Νέα έκρηξη σημειώνεται στο 11ο διαμέρισμα ( Boulevard Voltaire), μπροστά από το κτήριο με τον αριθμό 253, πολύ κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).




21:50: Επίθεση στο Μπατακλάν: Επίθεση στην ιστορική αίθουσα συναυλιών Bataclan, στον αριθμό 50 της Boulevard Voltaire. Για τρεις ώρες ο χώρος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, οι οποίοι πυροβολούσαν κατά ρυπάς και σκότωναν αδιακρίτως, μετατρέποντας τη συναυλιακή αίθουσα σε λουτρό αίματος. Η ομηρία των εκατοντάδων επιζώντων έληξε με έφοδο των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.


21:53– Ο κύκλος των επιθέσεων κλείνει με την τρίτη ενέργεια καμικάζι έξω από το «Stade de France».

Οι συγκλονιστικές ιστορίες των επιζώντων

Οι λεπτομέρειες της φρίκης που έζησαν όσοι βρίσκονταν μέσα στο Bataclan την ώρα της επίθεσης συγκλόνισαν όλον τον κόσμο. Οι ιστορίες πίσω από τα θύματα της επίθεσης δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο. Το βάρος που θα κουβαλούν για όλη τους τη ζωή οι επιζώντες δύσκολα μπορεί να περιγραφεί.

Δύο χρόνια μετά, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξενεί ιστορίες ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί από την κόλαση του Bataclan και συνεχίζουν να την κουβαλούν μαζί τους, έχοντας χαράξει στο σώμα τους τις τρεις ώρες που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους.

«Θαμμένη κάτω από τους νεκρούς»

Η 32χρονη Laura Leveque ήταν για ώρες «θαμμένη» κάτω από νεκρούς και ετοιμοθάνατους ανθρώπους μέσα στον συναυλιακό χώρο του Bataclan, μέχρι να γίνει η έφοδος της γαλλικής αστυνομίας. «Νιώθω πως κουβαλάω 130 πτώματα στους ώμους μου. Έτσι, ένιωσα πως πρέπει και να το χαράξω επάνω μου», εξηγεί η Laura, η οποία έκανε τατουάζ στον ώμο της ένα μεγάλο κοράκι, το οποίο περιβάλλεται από μικρότερα τατουάζ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η έκλειψη της σελήνης, ένα φίδι που δαγκώνει την ίδια του την ουρά συμβολίζοντας τον κύκλο της ζωής, καθώς και λουλούδια που φυτρώνουν στα πεδία των μαχών.

«Τα ρούχα μου είχαν μουσκέψει από τα αίματα των νεκρών και ετοιμοθάνατων γύρω μου. Ήταν λες και οι νεκροί «πέρασαν» μέσα μου», θυμάται σήμερα η Laura και συμπληρώνει: «τα τατουάζ με βοήθησαν να αισθανθώ πως παίρνω το σώμα μου πίσω και να μετατρέψω την φρίκη σε κάτι όμορφο».

Τατουάζ πάνω στις πληγές

Η 44χρονη Stephanie Zarev, έκανε τατουάζ έναν φοίννικά στο χέρι της, ακριβώς πάνω στο σημείο όπου πυροβολήθηκε, κατά την επίθεση στο Bataclan. «Ήθελα να δείξω πως παρά τη φρίκη εκείνης της νύχτα, υπάρχουν πολλά για τα οποία αξίζει να ζήσουμε.

Η Σόφι δέχθηκε δύο σφαίρες στο πόδι της κατά τη διάρκεια της επίθεσης και σήμερα δεν μπορεί πια να το κουνήσει. Κάλυψε το μηρό της με ένα τεράστιο τατουάζ εμπνευσμένο από την μεξικανική «Ημέρα των Νεκρών». «Δεν ήθελα να εξαγνίσω τις πληγές μου, ήθελα να τις φωτίσω», εξηγεί η ίδια.

Η Nahomy Beuchet έκανε τατουάζ την ημερομηνία του μακελειού και τις λέξεις «Ειρήνη, αγάπη και death metal» (τίτλος δίσκου των Eagles of Death Metal που ήταν εκείνη την ώρα στη σκηνή) στο εσωτερικό του βραχίονά της, τρεις μήνες μετά την επίθεση. Η 21χρονη λέει σήμερα πως παραμένει «λίγο αφηρημένη» μετά την επίθεση και πως το τατουάζ γι αυτή είναι μία «άγκυρα στον χρόνο».

Ο 25χρονος David Fritz Goeppinger έχει γράψει στο χέρι του την ημερομηνία της επίθεσης με λατινικούς αριθμούς, προσθέτοντας στο τέλος τον αριθμό «5» για να θυμάται πως η παρέα του αποτελούνταν από πέντε άτομο τόσο πριν, όσο και μετά την επίθεση. «Εγώ γλύτωσα χωρίς εμφανή τραύματα. Χρειαζόμουν κάτι για να το θυμάμαι».

Υπάρχουν, όμως, και θύματα της επίθεσης που δεν ήταν μέσα στον συναυλιακό χώρο. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη σφαγή του Bataclan, όπως η Maryline Le Guen. Και οι τρεις γιοι της- ηλικίας από 15 έως 29- είχαν πάει στη συναυλία. Ένας δεν γύρισε ποτέ σπίτι. «Έκανα το τατουάζ για να νιώθω πως τον έχω πάντα μαζί μου. Ξέρω πως είναι εδώ, ακόμη κι αν δεν είναι», λέει η μητέρα.

Και ενώ όσοι έζησαν τη φρίκη των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου προσπαθούν να ζήσουν με αυτό το βάρος, ο μοναδικός εν ζωή από τους τζιχαντιστές που φέρεται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εξακολουθεί να αρνείται να μιλήσει, αλλά και να συνεργαστεί με τις αρχές. Ο Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, εκτιμάται πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των επιθέσεων, νοικιάζοντας αυτοκίνητα και κρυψώνες και βοηθώντας πολλούς τζιχαντιστές να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Πηγή φωτο: AFP


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.