Quantcast
Νέα κόντρα Βρυξελλών - Ρώμης - enikonomia.gr
share

Νέα κόντρα Βρυξελλών – Ρώμης

δημοσιεύτηκε:

Από το Στρασβούργο ο Φινλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία της δημόσιας οικονομίας της Ιταλίας δεν βελτιώνονται». Παράλληλα ζήτησε από τους Ιταλούς πολιτικούς «να πούνε με εντιμότητα την αλήθεια, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών». Η κύρια αναφορά του είναι στο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί.

Απάντηση Τζεντιλόνι με «καρφιά» για το Brexit

«Πολλοί μιλούν για επιπλήξεις της Ευρώπης. Πρέπει να πούμε, όμως, πως σε ό,τι αφορά το έλλειμμα υπήρξε πρόοδος. Είμαστε περήφανοι διότι κάναμε σημαντικά βήματα», απαντά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι. Προβλέπει δε ότι το ΑΠΕ της χώρας φέτος μπορεί να σημειώσει συνολική αύξηση της τάξης του 1,8%, αφήνοντας πίσω έξι χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα: «Μια μεγάλη φίλη χώρα η οποία αποφάσισε να βγει από την Ένωση θα σημειώσει φέτος χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το δικό μας».


Οι αναλυτές όμως εκφράζουν μφανή ανησυχία. Διότι σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τύπο, θα φτάσει επιστολή από τις Βρυξέλλες με την οποία η Κομισιόν θα ζητά εξηγήσεις σχετικά με τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. Λόγω και του ότι όλοι γνωρίζουν πως η Ιταλία έχει -εκτός από το έλλειμμα- και το τεράστιο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. «Η ανάκαμψη της χώρας όντως ενισχύεται, αλλά υπάρχουν ουσιαστικές δημοσιονομικές προκλήσεις, λόγω του αμείωτου δημόσιου χρέους της», σχολίασε και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Τέσσερις μήνες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές όμως όλα τα κόμματα προσπαθούν να αποφύγουν την συγκεκριμένη, «δύσκολη» συζήτηση.

Πηγή Πληροφοριών: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.