Quantcast
ΟΟΣΑ: Με 3,6% θα «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία φέτος και με 3,7% το 2018 - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Με 3,6% θα «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία φέτος και με 3,7% το 2018

δημοσιεύτηκε:

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο αποκορύφωμά της σε υψηλό οκταετίας τον επόμενο χρόνο καθώς οι αναιμικές επενδύσεις και τα ολοένα και πιο επικίνδυνα επίπεδα χρέους περιορίζουν τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% φέτος πριν φθάσει στο 3,7% την επόμενη χρονιά, και στη συνέχεια να υποχωρήσει στο 3,6% το 2019, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις τελευταίες του προβλέψεις. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση του για φέτος από το 3,5% στην προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου και άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2018.

«Τα πράγματα φαίνονται πραγματικά καλά τώρα, αλλά μέχρι να δούμε κάποια εύρωστη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα και την ανανέωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, δημιουργώντας υψηλότερους πραγματικούς μισθούς, δεν θα διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κατρίν Μαν.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά για να γίνει, ακόμα βασιζόμαστε κάπως άνετα στα στοιχεία που μας έρχονται, τα οποία υποστηρίζονται από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική» πρόσθεσε.

Η Μαν δήλωσε ειδικότερα ότι οι εταιρίες δεν επενδύουν αρκετά για να αντισταθμίσουν την υποτίμηση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, και επενδύουν ακόμα λιγότερα για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Με την υψηλότερη ανάπτυξης σε μια δεκαετία, η ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει άλλες μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% πριν υποχωρήσει στο 2,1% το 2018 και στο 1,9% το 2019.

Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,1% φέτος για την ευρωζώνη και 1,9% τον επόμενο χρόνο.

Αναθεωρώντας οριακά υψηλότερα τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιταχυνθεί από το 2,2% φέτος στο 2,5% το 2018, χάρη στην αναμενόμενη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου εισοδήματος, πριν υποχωρήσει στο 2,1% το 2019.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την ιαπωνική ανάπτυξη φέτος στο 1,5%. Διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά στο 1,2% και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,0% το 2019. Ωστόσο προειδοποίησε ότι το κρατικό χρέος, το υψηλότερο που είχε ποτέ κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ και που φθάνει στο 220% του ΑΕΠ, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο και απαιτεί ένα σχέδιο ευρείας βάσης για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ιαπωνίας.

Ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την Κίνα, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από το 6,8% φέτος στο 6,6% το 2018 και στο 6,4% το 2019 καθώς επιβραδύνονται οι εξαγωγές.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.