Quantcast
Κύπρος: Ανάπτυξη 4% ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού - enikonomia.gr
share

Κύπρος: Ανάπτυξη 4% ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού

δημοσιεύτηκε:

Προϋπολογισμό ευθύνης και ανάπτυξης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης τον προϋπολογισμό για το 2018, τον οποίο παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός, χωρίς ελλείμματα και με περιθώρια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει φόρους, να προωθεί έργα και πολιτικές και να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα χειροπιαστό κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 7, 8 δισ. ευρώ και έσοδα 7, 7 δισ. με προβλεπόμενο πλεόνασμα 200.000 ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί την τεκμηριωμένη και κοστολογημένη βάση, πάνω στην οποία η κυβέρνηση θα συνεχίσει υπεύθυνα την πορεία της, υλοποιώντας τις αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος, μακριά από ανεύθυνες υποσχέσεις και λαϊκίστικες πρακτικές» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου ανέφερε, ότι το 2017 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης.

«Είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2015, 3% το 2016 και αναμένουμε ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ φέτος. Οι εκτιμήσεις για το 2018 και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το 3%.

Στόχος για το 2018, είναι να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και απολύτως διαχειρίσιμο και βρίσκεται ήδη κάτω από το συμβολικό όριο του 100%, δύο χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Έχει επίσης ξεκινήσει η πρόωρη εξόφληση δανεισμού προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κεντρική Τράπεζα και το 2018 θα ξεκινήσει η εξόφληση του ρωσικού δανείου των 2, 4 δισ. ευρώ, που συνάφθηκε ενώ η Κύπρος βάδιζε προς την κρίση του 2013.

Ο υπουργός κάλεσε την Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διαχειριστούν υπεύθυνα τις διαφωνίες τους, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.