Quantcast
Ο Σουλτς ξεκαθαρίζει στη Μέρκελ: Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη ή αντίο συγκυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Ο Σουλτς ξεκαθαρίζει στη Μέρκελ: Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη ή αντίο συγκυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Βερολίνο, του Παντελή Βαλασσόπουλου

Το όραμα για μια νέα Ευρώπη , ένα νέο ξεκίνημα μακριά από τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας, είναι η βασική προϋπόθεση την οποία και θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες για να στηρίξουν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο μετά τα όσα εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και έχουν δώσει μια τροπή πραγματικού θρίλερ στις διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μάρτιν Σουλτς, εμφανιζόμενος μπροστά στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής –και ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη διερευνητική συνάντηση με Μέρκελ και Σταινμάγιερ, έριξε με έμφαση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μεγάλο και βασικό αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι –είπε. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται ανανέωση. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε συνεχώς τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Προϋπόθεση για να στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, μια νέα γερμανική πολιτική στην Ευρώπη».

Μια ώρα πριν τις δηλώσεις Σουλτς, είχε υπάρξει διαρροή μέσω της εφημερίδας Μπιλντ από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την οποία η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών έδωσαν τα χέρια για έναρξη διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Ο Σουλτς, οργισμένος διέψευσε τις διαρροές αυτές, τις απέδωσε έμμεσα στην Καγκελάριο Μέρκελ και δήλωσε πως για τους Σοσιαλδημοκράτες όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τη Δευτέρα το Προεδρείο του κόμματος θα συμφωνήσει για το ποια πρόταση θα καταθέσει στο συνέδριο του κόμματος που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Το κόμμα, θα δώσει την τελική απόφαση, ο οποία και θα πάει σε ψηφοφορία από τα μέλη του.

Έτσι οι Σοσιαλδημοκράτες αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού και το να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ δεν απορρίπτουν ούτε νέες εκλογές.

Το παζάρι με τους Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρό και οι Σοσιαλδημοκράτες θα προσπαθήσουν να πάρουν όσα περισσότερα γίνεται.

Το περιοδικό Σπίγκελ, με ανάλυση του, στα μέσα της εβδομάδας έδωσε μια πρώτη ιδέα για το ποιος μπορεί να είναι ο πρώτος στόχος των Σοσιαλδημοκρατών, ώστε να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση.

Και ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από το κορυφαίο Υπουργείο της χώρας, αυτό των Οικονομικών.

Μόνον έτσι, θα μπορέσουν να φέρουν ανατροπές στη Γερμανία και την Ευρώπη και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν να τους καταπιεί και πάλι η Καγκελάριος Μέρκελ.

Το Σπίγκελ βέβαια προχώρησε ακόμη περισσότερο το σενάριο και έγραψε πως σε μια τέτοια περίπτωση βασικός υποψήφιος για νέος Υπουργός Οικονομικών της χώρας, θα είναι ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έχει αρθρογραφήσει υπέρ των προτάσεων Μακρόν, έχει ταχθεί υπέρ τους, ενώ άσκησε και σκληρή πολιτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αρκετές φορές τον κατηγόρησαν ότι με την αυστηρή πολιτική λιτότητας έχει φέρει την Ευρώπη στα όρια της διάλυσης. Το ίδιο δε αυστηρή υπήρξε και η κριτική του για την στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει μια τέτοια πολιτική ανατροπή στη Γερμανία θα είχε ως συνέπεια να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια.

Και το πρώτο από όλα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες που διαφωνούν με όλα αυτά.

Ωστόσο, μπροστά στην πίεση να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία, δείχνου έτοιμοι να προβούν σε κάποιες παραχωρήσεις.

Αυτό έδειξαν και οι δηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή το απόγευμα από τον διευθυντή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Γιοχάνες Σούλερ, ο οποίος είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να σχηματισθεί μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν το κόμμα του θα μπορούσε να συμφωνήσει στο να πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες το Υπουργείο Οικονομικών, ο Σούλερ απάντησε «δηλώνουμε έτοιμοι για τη διεξαγωγή σοβαρών συζητήσεων, προκειμένου να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση, δίχως να βάζουμε κόκκινες γραμμές».

Με την απάντηση αυτή, βέβαια, διαφωνούν πολλά στελέχη του κόμματος, τα οποία και λένε πως δεν πρέπει να δοθεί «γη και ύδωρ» στους Σοσιαλδημοκράτες και ιδιαίτερα είναι κάθετα αντίθετοι στο να τους δοθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σουλτς όμως έχει να αντιμετωπίσει και πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αντιδράσεις πού εστιάζονται στο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να πάνε στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα, η ηγεσία του κόμματος δήλωσε πως θα ξεκινήσει πολύ επιθετική καμπάνια εναντίον οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας.

Το συνέδριο του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη στο Βερολίνο, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στην ιστορία του, ενώ την ίδια ώρα θα παιχθεί και το μέλλον της πολιτικής καριέρας του Μάρτιν Σουλτς.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.