Quantcast
Η Γερμανία αναζητά οδηγούς νταλίκας στην Πολωνία - enikonomia.gr
share

Η Γερμανία αναζητά οδηγούς νταλίκας στην Πολωνία

δημοσιεύτηκε:

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Γερμανία», λέει ο Λέζεκ Κάλκα, αφήνοντας το βιογραφικό του στο τραπέζι. Η υπάλληλος μιας εταιρείας εύρεσης προσωπικού από το Πότσνταμ ξεφυλλίζει τα έγγραφα. Ο Λ. Κάλκα είναι μόνο ένας από τους δεκάδες συμπατριώτες του που προσήλθαν σε εκδήλωση της υπηρεσίας εργασίας του Γκορζόφ Βιελκοπόλσκι, που συνορεύει με το Βρανδεμβούργο. Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, γερμανικές εταιρείες στρέφουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην Πολωνία. Πλεονέκτημα του Λέζεκ Κάλκα είναι ότι μιλάει γερμανικά. Όπως λέει, θα προτιμούσε μια θέση ως οδηγός νταλίκας. Πολλές εταιρείες εύρεσης προσωπικού έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θέσεις εργασίας για οδηγούς νταλίκας ή για περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα (κλαρκ).

Ο αριθμός των Πολωνών που εργάζονται στη Γερμανία αυξάνεται. Το περασμένο Μάρτιο 366.400 Πολωνοί εργάζονταν έχοντας κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας στη Νυρεμβέργη. Ενδεικτικό της αύξησης των Πολωνών που εργάζονται στη Γερμανία είναι ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ανερχόταν σε 157.000 άτομα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας αποδίδει την αύξηση στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων που ισχύει εντός ΕΕ και εφαρμόζεται από το 2011 και στην περίπτωση της Πολωνίας.

Βασικό κίνητρο ο καλύτερος μισθός και τα επιδόματα


Μετά την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ το 2004 υπήρξε αρχικά ένα κύμα Πολωνών που ήθελαν να εργαστούν στη γειτονική τους χώρα. Ειδικά κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, επισημαίνει η Ρεγκίνα Γκέμπχαρντ-Χίλε από τη Γερμανική Υπηρεσία Εργασίας στη Φρανκφούρτη του Όντερ. Ως σύμβουλος του EURES, του ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας που διαμορφώνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης στις χώρες-μέλη, πηγαίνει στο Γκορζόφ Βιελκοπόλσκι μια φορά το μήνα. Ενίοτε συνοδεύεται και από εκπροσώπους εταιρειών εύρεσης προσωπικού. Από το 2011 έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 7.500 άτομα. Όπως παρατηρεί, το ενδιαφέρον παραμένει εξίσου αυξημένο με παλαιότερα. «Πολλοί θέλουν να μετακινούνται μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας ή τουλάχιστον να μπορούν να περνούν το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά τους στην Πολωνία», λέει.

Το βασικότερο κίνητρο για τους Πολωνούς που αναζητούν μια θέση εργασίας στη Γερμανία είναι το οικονομικό. «Το θέμα είναι τα χρήματα», λέει μια 47χρονη Πολωνή χωρίς περιστροφές. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα είναι για πολλούς οι κοινωνικές παροχές, όπως τα παιδικά επιδόματα και η κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία.

Η διαδικασία διαμεσολάβησης, αναζήτησης και εύρεσης προσωπικού από την Πολωνία στη Γερμανία δεν έχει βεβαίως πάντα επιτυχία. Η προσπάθεια αποτυγχάνει συχνά επειδή απουσιάζει η απαιτούμενη γνώση γερμανικών ή τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα. Παρόλα αυτά πολλές εταιρείες συνεχίζουν να βασίζουν τις ελπίδες τους στην Πολωνία. Σύμφωνα με τη σύμβουλο του EURES Αλεξάντρα Ντρούκλερ από το νότιο Βρανδεμβούργο, υπάρχουν συχνά εταιρείες που δεν είχαν ποτέ πολωνούς εργαζόμενους και θέλουν να το δοκιμάσουν. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Κότμπους θεωρεί ότι η κύρια αιτία για το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για εργαζόμενους από την Πολωνία είναι η έλλειψη προσωπικού. Ένας πρόσθετος λόγος είναι σύμφωνα με το επιμελητήριο και το γεγονός ότι οι εταιρείες αναζητούν άτομα που να γνωρίζουν καλά την πολωνική αγορά.

Πηγή Πληροφοριών: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.