Quantcast
Κοτζιάς: Κάποιοι ήθελαν σκόπιμα να αποτύχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς: Κάποιοι ήθελαν σκόπιμα να αποτύχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Με την φράση «Κάποιοι ήθελαν σκόπιμα να αποτύχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα», στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άνοιξε νέο κεφάλαιο στην συζήτηση για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτέλεσματα της συνάντησης, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση λέγοντας πως «είχαμε το πρωτοφανές πριν πατήσει το πόδι του, είχαν βγει τα συμπεράσματα… ήθελαν να υπονομεύσουν», αλλά και για την συνέντευξη Ερντογάν στον Σκαϊ και όχι στο ΑΠΕ όπως ήταν προγραμματισμένο.

Μάλιστα επικαλέστηκε και δηλώσεις του Ερντογάν σε τούρκους δημοσιογράφους σύμφωνα με τις οποίες για να δώσει την συνέντευξη τον έπεισε ο διευθυντής ενημέρωσης μου .»Ποιος είναι ;», αναρωτήθηκε. «Είναι ένας παραγωγός τούρκος με σήριαλ που έχει το Survivor», για να καταλήξει λέγοντας πως κάποιοι ήθελαν να αποτύχει η επίσκεψη.

Πρόκειται για τον γνωστό Τούρκο Ατζούν Ιλιτζαλί, παραγωγό του Survivor!

Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αποκαλύψει η Realnews της Κυριακής φωτίζοντας το παρασκήνιο της συνέντευξης του Ερντογάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά ο Ερντογάν φέρεται να είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Φαίνεται ότι έκανα λάθος» για τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και όχι στον ΑΠΕ.

«Ποιος άνοιξε το θέμα περί Λωζάνης και επέμενε και δεν του αρκούσε η πρώτη απάντηση; Αυτοί που άλλαξαν τη συνέντευξη του Ερντογάν. Κάποιοι σκόπιμα ήθελαν να αποτύχει η επίσκεψη. Κάποιοι ενοχλούνται από την δυναμική εξωτερική πολιτική και θέλουν αδράνεια» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναλύοντας τα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα υποστήριξε ότι «δεν φοβόμαστε καμία συζήτηση και κανένα διάλογο. Ο πυρήνας της εξουσίας στην Τουρκία είναι ο Ερντογάν. Γι’ αυτό και τον καλέσαμε. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε με κανέναν άλλον».

Ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «είπε για πρώτη φορά ότι δεν αμφισβητεί ελληνικά εδάφη» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν ότι υπερασπίζονται τη συνθήκη της Λωζάνης» για να ρωτήσει: «Νομίζετε ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό ή είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας;».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι όσα συμφωνήθηκαν με τον Ερντογάν για την Θράκη, τηρήθηκαν, επισημαίνοντας ότι τηρήθηκε η συμφωνία να μην κάνει συγκέντρωση με σημαίες στη Θράκη, να μιλήσει μέσα σε σχολείο, εν αντιθέσει με την προηγούμενη φορά που έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν είπε ψεύτη τον Ελληνα πρωθυπουργό

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Κοτζιά απάντησε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι κορυφαίες επισκέψεις δεν γίνονται για να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας. Δεν διαμορφώνονται δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κουφής. Οι συναντήσεις γίνονται για να παραχθεί ένα θετικό μήνυμα και όχι για να επισημανθούν με έντονο τρόπο οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις.

Εχουμε επίσκεψη Τούρκου προέδρου σε ευρωπαϊκή χώρα μετά από μεγάλο διάστημα και ενώ βρίσκει κλειστές πόρτες. Ήγειρε επισήμως θέμα αναθεώρησης συνολικά της Συνθήκης της Λωζάνης, επέκρινε την θέση της χώρας στο Κυπριακό και με συνέντευξη στο ΣΚΑΪ προσβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είπε ότι τον κορόιδεψε για το θέμα της έκδοσης των οκτώ. Λίγες ώρες πριν συναντήσει τον κ. Τσίπρα τον είπε ψεύτη. Η επίσκεψη έκλεισε με γκρίζες ζώνες».

Λοβέρδος: Ιστορική ήττα η επίσκεψη Ερντογάν

Μετά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσε κατά της Δημοκρατική συμπαράταξης ο κ. Κοτζιάς ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν ως ιστορική ήττα και αναφέρθηκε στην παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Η συνέντευξη του Ερντογάν στον ΣΚΑΪ δημιούργησε αναστάτωση. Πώς επέλεξε η κυβέρνηση να αντιδράσει; Μετατρέποντας το Προεδρικό Μέγαρο σε βήμα του Ερντογάν με διεθνές ακροατήριο. Όχι μόνο αυτό. Του ετέθη και ζήτημα η δυνατότητα ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάνης. Λέω ότι είναι κυβερνητική επιλογή γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρμόδιος να τα λέει χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση».

Κανέλη: Αφελή τα όσα είπατε για την συνέντευξη Ερντογάν

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, αντέδρασε στα όσα είπε ο υπ. Εξωτερικών για την συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΪ.

«Μας είπατε ότι το θέμα προέκυψε από μια αθέτηση της συμφωνίας αναφορικά με το αν θα έδινε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Συγγνώμη που σας το λέω αλλά είναι αφελές να το πιστέψει κάποιος για τον Τούρκο πρόεδρο ότι ήγειρε θέμα Λωζάνης επειδή πήρε την συνέντευξη ο Παπαχελάς και ο ΣΚΑΪ και δεν θα το έθετε αν η συνέντευξη δινόταν στο ΑΠΕ».

Κάλυψη σε Παυλόπουλο

Στην δευτερολογία του, ο Νίκος Κοτζιάς παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε όσον αφορά τον διάλογο που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά στις κάμερες

«Είναι απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά Παυλόπουλου και συνταγματικά και ηθικά και πολιτικά. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση η επέμβαση στον πρόεδρο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τον εμπιστεύεται και σαν νομικό και σαν πολιτική οντότητα ότι είναι σε θέση να απαντήσει ουσιαστικά και ορθά μόνος του. Δεν έχουμε την υποτιμητική άποψη που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Χρυσή Αυγή, απέναντι στον κύριο Παυλόπουλο.

Αήθης επίθεση Κασσιδιάρη σε Παυλόπουλο

Αήθης επίθεση Ηλίας Κασιδιάρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωνε για την επίσκεψη Ερντογάν.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής όταν πήρε τον λόγο είπε για τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι στη συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν «σαν κακομοίρης και σαν παραδουλεύτρα».

Ακολούθησε ένταση, του έκλεισαν τα μικρόφωνα και έγινε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.