Quantcast
ΕΕ: Μεταβατική περίοδος του Brexit έως 31 Δεκεμβρίου του 2020 - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Μεταβατική περίοδος του Brexit έως 31 Δεκεμβρίου του 2020

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκαν σήμερα.

«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Η 31η Δεκεμβρίου του 2020 – 21 μήνες μετά το Brexit στα τέλη του Μαρτίου του 2019 – εδώ και καιρό θεωρείτο ότι θα ήταν η ημερομηνία-στόχος για το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι σε αυτή την ημερομηνία στοχεύουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επίσημα ζητήσει η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι τέσσερις σελίδες του νέου οδικού χάρτη για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μετάβαση, που ο Μπαρνιέ ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικά μέλος των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα δεσμεύεται από όλους τους κανόνες τους, περιλαμβανομένων και των νέων, ενώ δεν θα έχει καθόλου λόγο στη διαμόρφωσή τους. Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης στη Βρετανία μια θέση χωρίς δικαίωμα ψήφου σε κάποιες συνεδριάσεις, όπου οι αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι οι συνθήκες της ΕΕ με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς δεν θα ισχύουν πλέον στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο: «Όπου είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εξετάσει εάν και πώς μπορούν να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα διατηρούν την ισχύ των συμφωνιών σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταβατική περίοδο».

Αυτό είναι σημαντικό για τη Βρετανία καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν επωφελείται πλέον αυτόματα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει η ΕΕ, για παράδειγμα, με τον Καναδά ή τη Νότια Κορέα, ενώ, όπως ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να πάλι να εφαρμόζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ – εισπράττοντας, για παράδειγμα, τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μεταξύ των στοιχείων που αποσαφηνίζονται περαιτέρω στον οδικό χάρτη για τη μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις κατευθυντήρες γραμμές των ηγετών την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνεται η επανάληψη της ήδη συμφωνηθείσας θέσης της ΕΕ που προβλέπει πως οτιδήποτε θα εφαρμοστεί στη Βρετανία για το Brexit θα ισχύει και στα άλλα βρετανικά εδάφη.

Οι Βρυξέλλες είχαν πει στο παρελθόν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε μελλοντική συμφωνία με τη Βρετανία που θα επηρεάζει το Γιβραλτάρ στις νότιες ακτές της Ισπανίας, το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.