Quantcast
Οι συνομιλίες στην κορεατική χερσόνησο και ο «άγνωστος x» - enikonomia.gr
share

Οι συνομιλίες στην κορεατική χερσόνησο και ο «άγνωστος x»

δημοσιεύτηκε:

Είναι αυτή η αρχή του τέλους της κορεατικής κρίσης; Την περασμένη χρονιά, η ένταση στην κορεατική χερσόνησο αυξάνονταν σταθερά, καθώς το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας αναπτύσσονταν ταχέως, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει απαντήσει με απειλές «φωτιάς και οργής».

Αλλά αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε διπλωματική πρόοδος – με τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα να πραγματοποιούν τις πρώτες άμεσες συνομιλίες τους εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν πάει καλά. Η Βόρεια Κορέα θα στείλει αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα. Και προγραμματίζονται περαιτέρω συνομιλίες για στρατιωτικά ζητήματα.

Τέτοιου είδους διερευνητικές διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση από την πυρηνική διπλωματία. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να απαιτείται σημαντική προσοχή.

Το προφανές πρόβλημα είναι ότι ο διάλογος αυτός δεν αντιμετωπίζει το θέμα που έχει οδηγήσει στην κρίση – την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, που ενδεχομένως απειλούν άμεσα τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναφέρει ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ανεκτή και έχει υπονοήσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση, αντί να στηριχτεί στην αναχαίτιση της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτές οι αρχικές δοκιμαστικές συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας θα διευρύνονταν σε ένα ευρύτερο διάλογο – που τελικά οδηγεί σε διαπραγμάτευση λύσης σχετικά με τις πυρηνικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Εντούτοις, όταν οι νοτιοκορεάτες προσπάθησαν να σηκώσουν το θέμα του επιταχυνόμενου πυρηνικού προγράμματος των βορειοκορεατών, στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, αποκρούστηκαν έντονα. Οι αντιπρόσωποι του Κιμ Γιονγκ Ουν, του δικτάτορα ηγέτη της βόρειας Κορέας, είπαν ότι τα πυρηνικά της χώρας τους έχουν στόχο τις ΗΠΑ – όχι τη Νότια Κορέα.

Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που είναι πιθανό να βρει καθησυχαστικό η Ουάσιγκτον. Και ανεβάζει την πιθανότητα, το αληθινό κίνητρο των βορειοκορεατών στο σημερινό στάδιο των συνομιλιών να είναι η πρόκληση διαφωνιών ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την κυβέρνηση του Προέδρου Μουν, στη Σεούλ.

Είναι γεγονός ότι τα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας απέχουν πολύ από το να είναι πανομοιότυπα. Η Νότια Κορέα έπρεπε να ζει εντός εύρους πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας για πολλά χρόνια. Εάν η Βόρεια Κορέα αναπτύξει τώρα την ικανότητα να χτυπήσει και το Λος Άντζελες, αυτό δεν ανεβάζει και την απειλή για τους κατοίκους της Νότιας Κορέας.

Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους νοτιοκορεάτες αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιήσουν οι ΗΠΑ τις απειλές τους για προληπτική στρατιωτική δράση – που θα οδηγούσε σε καταστροφικά αντίποινα από το καθεστώς του Κιμ, τα οποία θα προκαλούσαν μαζικά θύματα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ, η οποία είναι για τα καλά εντός της ακτίνας δράσης του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας.

Ο κίνδυνος αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία να ανοίξει διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αυξάνεται από τη διαφορά ταμπεραμέντου ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Μουν. Ο αμερικανός ηγέτης αρέσκεται στη σύγκρουση. Σε αντίθεση, ο κ. Μουν είναι χαμηλών τόνων και έχει συνηγορήσει εδώ και χρόνια υπέρ ενός διαλόγου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι βορειοκορεάτες καταλαβαίνουν καλά αυτές τις διαφορές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ. Έχουν επίσης μεγάλο ιστορικό όσο αφορά την έναρξη συνομιλιών ως τακτική καθυστέρησης ή για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα προπαγάνδας – πριν επιστρέψουν στο μονοπάτι της αντιπαράθεσης.

Ένας νέος παράγοντας όμως σε αυτό το παραδοσιακό μοντέλο είναι η απρόβλεπτη φύση του κ. Τραμπ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, το θυμωμένο και απρόβλεπτο ύφος του αμερικανού Προέδρου φαίνεται ότι είναι σημαντικός παράγοντας, ανεβάζοντας τις πιθανότητες σύγκρουσης. Αλλά είναι επίσης πιθανό, η αυξανόμενη εξοικείωση με το κορεατικό ζήτημα να έχει πείσει τον κ. Τραμπ για τους μεγάλους κινδύνους της έναρξης πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί μια σκάλα για να κατέβει κάτω. Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να βρει μία.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.