Quantcast
Σε εξέλιξη η τουρκική επέμβαση στη Συρία - enikonomia.gr
share

Σε εξέλιξη η τουρκική επέμβαση στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τις προθέσεις του: «Θα τους κυνηγήσουμε και θα το βάλουν στα πόδια» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας την Κυριακή, για να προσθέσει ότι «με το θέλημα του Θεού θα τελειώσει πολύ γρήγορα η στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας».

Στο στόχαστρο της Άγκυρας παραμένουν οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), δηλαδή η πολιτοφυλακή των Κούρδων στη γειτονική Συρία. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των τουρκικών επιθέσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο.

Η εκστρατεία κατά του YPG εξαπολύεται σε μία περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και διεθνώς. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επικρίνει έντονα τον σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, επισημαίνοτνας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στη Συρία με τον Άσαντ. Πώς μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον της Συρίας με έναν πρόεδρο που έχει εξοντώσει ένα εκατομμύριο από τους ίδιους τους πολιτες του;»

«Με την πλάτη στον τοίχο» ο Ερντογάν


Οι υψηλοί τόνοι προφανώς αντανακλούν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ερντογάν, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πόρταλ Al Monitor, το οποίο ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία δοκιμάστηκε σε πολλές διεθνοπολιτικές κρίσεις με την εικόνα του Ερντογάν να έχει εμφανώς τρωθεί. Γι αυτόν τον λόγο, επισημαίνει το Al Monitor, «η Άγκυρα εστιάζει τις δυνάμεις της στη Συρία και αποκαλεί τρομοκράτη τον Άσαντ, ο οποίος είναι πλέον ο πιο ασθενής κρίκος στην αλυσίδα της συριακής κρίσης». Πάντως ο Ερντογάν δεν μπορεί να δραστηριοποιείται με βάση την αρχή «ο εχθρός του εχθρού μου είναι και φίλος μου». Γιατί όσο συμπίπτουν θέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην απέχθεια προς τον Άσαντ, άλλο τόσο απέχουν στη στρατηγική απέναντι στους Κούρδους της Συρίας. Για την Ουάσιγκτον οι κούρδοι μαχητές παραμένουν αξιόπιστος σύμμαχος στον αγώνα κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» και πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τη στρατιωτική ισχύ τους.

Η Άγκυρα αντιτίθεται με κάθε τρόπο σε αυτη την επιδίωξη των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί την YPG «τρομοκρατική οργάνωση» και εκφράζει φόβους ότι με περαιτέρω αμερικανική στήριξη η κουρδική πολιτοφυλακή μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη κρούσης με αξιόμαχη παρουσία και εκτός Συρίας. Οι τούρκοι επιτελείς ανησυχούν ιδιαίτερα για το ότι η YPG ελέγχει ήδη τα 700 από τα συνολικά 900 χιλιόμετρα της συνοριακής γραμμής προς την Τουρκία. Οι ίδιοι οι Κούρδοι θεωρούν προσχηματικές τις ανησυχίες της Άγκυρας. «Η Τουρκία απλώς εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να επιτεθεί στην (κουρδική πόλη) Αφρίν», δηλώνει εκπρόσωπος της YPG, για να προσθέσει ότι «από τη δική μας πλευρά των συνόρων η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τίποτα».

Αντιπαραθέσεις με τη Δύση


Οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Ήδη με πρωτοβουλία της Γαλλίας συνεκλήθη εκτάκτως χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατάπαυση του πυρός και «πρόσβαση άνευ όρων» για τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιμένουν να στηρίζουν την YPG καθώς, μεταξύ άλλων, θέλουν να αποτρέψουν μία παρέμβαση του Ιράν στη γειτονική Συρία. «Δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Ιράν να αυξήσει την επιρροή του προς Βορράν» δηλώνει σχετικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Tην τουρκική επίθεση κατά της YPG φαίνεται ωστόσο να εγκρίνει η Ρωσία, η οποία παραμένει η πιο ισχυρή προστάτιδα δύναμη του Άσαντ, μαζί με το Ιράν βέβαια. Σε κάθε περίπτωση οι διαχωριστικές γραμμές και τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται, ενώ στρατιωτική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.