Quantcast
ΗΠΑ: Ο Σούμερ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Ο Σούμερ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

δημοσιεύτηκε:

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία απέσυρε την πρότασή του για την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον Λευκό Οίκο για τα ζητήματα της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένας συνεργάτης του Σούμερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λευκό Οίκο γνωστοποιώντας ότι η πρόταση που είχε γίνει από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή στην διάρκεια της συνάντησής του με τον Τραμπ την προηγούμενη Παρασκευή, έχει πλέον αποσυρθεί.

Την εξέλιξη αυτή μετέδωσε πρώτο το “Politico.”

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσκαλέσει τον Σούμερ στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή για ένα μεσημεριανό γεύμα στην διάρκεια του οποίου συζήτησαν για ένα νομοθέτημα μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τους Δημοκρατικούς, να θέτουν ως προϋπόθεση την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος προστασίας των νεαρών παράνομων μεταναστών (DACA). Η πρόσκληση αυτή, προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς από τους συνεργάτες του Τραμπ. Όπως το συνηθίζει, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερώσει ελάχιστους ανθρώπους για την απόφασή του να προσκαλέσει σε γεύμα τον Σούμερ.

Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν η αύξηση των αμυντικών δαπανών σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που προτείνει ο Λευκός Οίκος, αλλά και η οικονομική υποστήριξη για την υλοποίηση των μέτρων συνοριακής ασφάλειας που έχει προτείνει ο Τραμπ. Η πρόταση για την οικονομική χρηματοδότηση κατασκευής του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ξεπέρασε το συμβιβαστικό δικομματικό πλαίσιο που είχαν προτείνει οι Γερουσιαστές Ντικ Ντάρμπιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ και το οποίο απορρίφθηκε στις νωρίτερα μέσα στον μήνα από τον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που είναι -από πλευράς πολιτικής επιρροής- ο δεύτερος πιο ισχυρός Ρεπουμπλικάνος στην Γερουσία, χαρακτήρισε την απόφαση του Σούμερ ν’ αποσύρει την πρότασή του ως “ένα βήμα πίσω.”

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του CNN για σχολιασμό.

Η ενσωμάτωση της χρηματοδότησης του συνοριακού τείχους στις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού νομοθετικού πλαισίου θα αποθάρρυνε τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς από την μακροχρόνια υποστήριξη της χρηματοδότησης κατασκευής του τείχους, ενώ από την άλλη μεριά, θα προσέλκυε τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν την πρόταση.

Ο Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που ήταν μεταξύ των Δημοκρατικών που ψήφισαν κατά της επανέναρξης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Δευτέρα, υποστήριξε ότι είτε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσει από τον προϋπολογισμό του για την κατασκευή του τείχους, είτε το οικονομικό κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από το Μεξικό. “Μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτό εάν θεωρούν ότι είναι τόσο σημαντικό ή μπορούν να προτείνουν οτιδήποτε άλλο. Ο Τραμπ υποσχέθηκε επί τη βάσει των λόγων του, ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος επειδή ο ίδιος είναι πολύ καλός στην τέχνη των διαπραγματεύσεων. Ας ανοίξουμε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καθώς το Μεξικό θα πληρώνει, μπορούν να το χτίσουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίχι.

Στην διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Γερουσίας, το βράδυ της Παρασκευής, ο Σούμερ υποστήριξε ότι με μισή καρδιά έβαλε το ζήτημα κατασκευής του συνοριακού τείχους στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. “Σε αντάλλαγμα για την ισχυρή προστασία του προγράμματος DACA, έβαλα με μισή καρδιά το θέμα του τείχους στο τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη κι αυτό, δεν ήταν αρκετό να πείσει τον πρόεδρο, προκειμένου να συμφωνήσει,” τόνισε ο Σούμερ.

Ωστόσο, η πρόταση του Σούμερ είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών Δημοκρατικών όπως, ο Φίλεμον Βέλα που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στο Τέξας. “Γίνεται ξεκάθαρο ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει, αλλά ούτε είχε ποτέ την πρόθεση να επιτρέψει στους ΟΝΕΙΡΟπόλους να έχουν το περιθώριο απόκτησης υπηκοότητας. Οι διαπραγματευτικές πρακτικές των συναδέλφων μου Δημοκρατικών, μου προκαλούν σύγχυση. Πέρα από την ανοησία της προσφοράς συμβιβασμών που δεν έχουν σχέση με το ζητούμενο της συζήτησης και στρεφόμενοι διαπραγματευτικά κατά των εαυτών τους, οι συνάδελφοί μου, άρχισαν ν’ αναφέρονται στο τείχος με το ίδιο τρόπο που αναφέρεται η βάση του Τραμπ μιλώντας για τους ΟΝΕΙΡΟπόλους και τους παράνομους μετανάστες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλα.

Πηγή Πληροφοριών: CNN – ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.