Quantcast
Σκάνδαλο μεγατόνων για την κυβέρνηση Μακρόν - Υπουργός κατηγορείται για βιασμό - enikonomia.gr
share

Σκάνδαλο μεγατόνων για την κυβέρνηση Μακρόν – Υπουργός κατηγορείται για βιασμό

δημοσιεύτηκε:

Της Μαρίας Δεναξά

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για βιασμό μίας 46χρονης από τον υπουργό Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαμέν, ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του στις 22 Ιανουαρίου.

Η Σοφί Σπατζ, η καταγγέλλουσα, υποστηρίζει ότι συνάντησε τον Νταρμαμέν όταν ήταν δήμαρχος στην πόλη Τουκουάν, το 2009 και του ζήτησε να την βοηθήσει σε δικαστική της υπόθεση. Η συνάντηση τους έγινε σε ξενοδοχείο. Ο πρώην δήμαρχος ως αντάλλαγμα φέρεται να ζήτησε να κοιμηθεί μαζί του. Η γυναίκα υποστηρίζει πως ο Νταρμαμέν μετά το δείπνο την οδήγησε στο δωμάτιο του και την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του.

«Για εμάς τα γεγονότα που καταγγέλλονται είναι γεγονότα βιασμού, δεν υπήρχε επιθυμία, προσέλκυση ή συγκατάθεση από την πλευρά της πελάτισσας μου», δήλωσε η δικηγόρος της 46χρονης στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Ήταν μια συναίνεση που επιτεύχθηκε κατόπιν εκπλήξεως», υποστήριξε η δικηγόρος, λέγοντας πως η Σοφί Πατζ «παρέμεινε αρκετή ώρα στο μπάνιο του ξενοδοχείου στην προσπάθεια της να αναβάλει στο μέγιστο τη μοιραία στιγμή».

«Δεν υπήρξε φυσικός εξαναγκασμός, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο» τόνισε η δικηγόρος, λέγοντας πως η πελάτισσα της κάνει λόγο για ένα είδος «στρατηγικής» από την πλευρά του Νταρμαμέν, όπου βρέθηκε σε κατάσταση ομηρίας με μια ψυχαναγκαστική πίεση ιδιαίτερα ισχυρή που έλεγε αν θέλεις την αθωότητα σου ορίστε τι πρέπει να κάνεις, πρέπει κι εσύ να με βοηθήσεις…»

Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος της Σπατζ, ο Νταρμαμέν επανέλαβε αρκετές φορές την παραπάνω φράση στην πελάτισσα της, κοιτώντας την στα μάτια και χαϊδεύοντας της το χέρι.

Η Σπατζ μήνυσε για πρώτη φορά τον υπουργό τον Ιούνιο του 2017, όμως η γαλλική δικαιοσύνη δεν έδωσε συνέχεια καθώς δεν εμφανίστηκε να καταθέσει εναντίον του «την συμβούλευσαν λάθος και το περιβάλλον της προσπάθησε να την αποτρέψει να τα βάλει με έναν ισχυρό άνδρα. Αλλά αυτή τη φορά η πελάτισσα μου θα πάει την υπόθεση ως το τέλος» υποστηρίζει η δικηγόρος της.

Από την πρώτη κιόλας μήνυση εναντίον του, ο Ζεράρ Νταρμαμέν, έχει μηνύσει την Σπατζ για συκοφαντική δυσφήμιση. «Η πρόθεση να βλάψει προκύπτει από την χρονολογία των γεγονότων. Κατέθεσε μήνυση εννιά χρόνια μετά γιατί έγινε υπουργός. Η δικαιοσύνη δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να ξεκινήσει έρευνα και στη συνέχεια να μη δώσει συνέχεια. Θα επικαλεστούμε συκοφαντική δυσφήμιση. Ένα αδίκημα που τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM o Πιερ – Ολιβιέ Σιρ, ένας από τους δικηγόρους του Νταρμαμέν.

Ένας άλλος δικηγόρος του υπουργού, ο Ματιάς Σισποτίτς, μίλησε για «τεράστια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης» του Νταρμαμέν, επικαλούμενος επιστολή που έστειλε τον Μάιο, στον Φρανσουά Μπαιρού, τότε υπουργό Δικαιοσύνης, ο σύζυγος της Σπατζ, για να καταγγείλει την «κατάχρηση αδυναμίας, κατάχρηση εξουσίας και ενδεχομένως βιασμό».

Σε δηλώσεις του στα γαλλικά ΜΜΕ, ο Ματιάς Σισποτίτς τόνισε πως ο βιασμός στην επιστολή «αναφέρεται υποθετικά, δεν είναι καν σίγουρος κι αυτή η επιστολή στάλθηκε οχτώ χρόνια μετά τα φερόμενα γεγονότα. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο από την εκδήλωση της αλήθειας, είναι η σπίλωση του υπουργού. Εάν η κυρία Σπατζ επανήλθε είναι για να αποφύγει μια καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση», υποστήριξε ο δικηγόρος του Νταρμαμέν .

Η καταγγέλλουσα με επιστολή της στο γαλλικό πρακτορείο τονίζει πως πρόθεση της «δεν είναι να βλάψει κανέναν αλλά να λάμψει η αλήθεια».

Από χθες Κυριακή, τέσσερις φεμινίστριες μαζεύουν υπογραφές με σκοπό να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, την απομάκρυνση του Ζεράρ Νταρμαμέν από τα καθήκοντα του.

Πάντως τον Νταρμαμέν, φαίνεται να υποστηρίζει ο Γάλλος Πρωθυπουργός. Σε ανακοίνωση του γραφείου του, επαναλαμβάνεται η πλήρη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Προϋπολογισμού και υπογραμμίζεται πως «η στάση του είναι απόλυτα διαφανής σε σχέση με τα γεγονότα».

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.