Quantcast
SZ:Τι σημαίνει "μικρότερη" ΕΕ - enikonomia.gr
share

SZ:Τι σημαίνει “μικρότερη” ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

“Η Ολλανδία δεν μπορεί να δεχτεί αύξηση της εισφοράς της στον προϋπολογισμό της ΕΕ“, όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη έγγραφο της κυβέρνησης της Χάγης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το έγγραφο αντικατοπτρίζει τη στάση της Ολλανδίας όσον αφορά τη συζήτηση για το πρώτο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, το οποίο θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής τους την Παρασκευή.

“Μικρότερη ΕΕ σημαίνει μικρότερος προϋπολογισμός της ΕΕ”, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Κατά συνέπεια, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Επιπλέον, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέες προτεραιότητες από την εξοικονόμηση υφιστάμενων προγραμμάτων.

Επισημαίνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την αύξηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ από το 2021 και μετά, ενόψει νέων κοινών καθηκόντων, (όπως τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας).

Πάντως ο Γερμανός επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ επιθυμεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός να ανέλθει στο 1,1% ως 1,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ, από 1,0% που είναι σήμερα.

Πηγές: ΑΠΕ/SZ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.