Quantcast
Ο αντισημιτισμός ανησυχεί τους Εβραίους της Γαλλίας - enikonomia.gr
share

Ο αντισημιτισμός ανησυχεί τους Εβραίους της Γαλλίας

δημοσιεύτηκε:

Ο Φρανσίς Καλιφά μιλά με ήρεμη φωνή, όμως η προειδοποίηση είναι σαφής: «Έχουμε πια φτάσει στα όρια όσων μπορεί να αντέξει η εβραϊκή κοινότητα στη Γαλλία», δηλώνει ο επικεφαλής της Crif, του συνδέσμου εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας και προσθέτει: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το κύμα αντισημιτισμού που δηλητηριάζει την κοινωνία μας».

Ένας σημαντικός αριθμός βίαιων επιθέσεων εναντίον Εβραίων έχουν αναζωπυρώσει στη Γαλλία τη δημόσια συζήτηση για τον αντισημιτισμό στη χώρα. Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάνει μάλιστα λόγο για μια «νέα μορφή βίαιου αντισημιτισμού». Τρία χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση σε σουπερμάρκετ με προϊόντα κοσέρ στο Παρίσι, το ζήτημα της ασφάλειας των Εβραίων της Γαλλίας παραμένει επίκαιρο. Ας σημειωθεί ότι η εβραϊκή κοινότητα στη χώρα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Τέλη Ιανουαρίου ένα οκτάχρονο παιδί που φορούσε κιπά δέχθηκε επίθεση από νεαρούς. Η υπόθεση δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, εικάζεται ωστόσο ότι υπήρχε αντισημιτικό υπόβαθρο. Άμεση ήταν αντίδραση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «κάθε φορά που ένας πολίτης δέχεται επίθεση λόγω ηλικίας, χρώματος δέρματος ή θρησκείας δέχεται επίθεση ολόκληρη η γαλλική κοινωνία». Ακόμα οι γαλλικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει την υπόθεση θανάτου της εβραίας συνταξιούχου Σάρα Χαλιμί, η οποία τον Απρίλιο κακοποιήθηκε από γείτονά της, ο οποίος στη συνέχεια την πέταξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της στο Παρίσι. Ο άνδρας φώναξε μάλιστα στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος» και την αποκάλεσε «διάβολο». Η δολοφονία ενισχύει ακόμα περισσότερο τους φόβους της εβραϊκής κοινότητας για νέες επιθέσεις.

«Η σιωπή των συμπατριωτών μας είναι εκκωφαντική»


Ο επικεφαλής του συνδέσμου εβραϊκών κοινοτήτων Φρανσίς Καλιφά εκτιμά ότι οι Εβραίοι της Γαλλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τρία είδη αντισημητισμού: «Ακροδεξιό, ακροαριστερό και αραβικό-μουσουλμανικό».

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν μια θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το 2017 καταγράφηκαν 311 επιθέσεις και φραστικές απειλές σε βάρος Εβραίων. Μια υποχώρηση 7,2% σε σχέση με την προπερασμένη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία καταγράφηκαν πέρυσι περισσότερες από 1.400 επιθέσεις και φραστικές απειλές.

Η γαλλική κυβέρνηση από τη μεριά της υποσχέθηκε ένα νέο σχέδιο κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη χώρα. «Αυτό που περιμένουμε είναι δράσεις και όχι μόνο λόγια», δηλώνει ο Φρανσίς Καλιφά, ο οποίος ζητά ξεκάθαρες παρεμβάσεις της δικαιοσύνης, που να δρουν αποτρεπτικά: «Για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι θεωρούν ότι οι επιθέσεις που δέχονται οι Εβραίοι συμπατριώτες τους δεν τους αφορά. Η σιωπή των συμπατριωτών μας είναι εκκωφαντική».

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.