Quantcast
Τραμπ: Συνάντηση με εκπροσώπους των βιομηχανιών καυσίμου και βιοκαυσίμου - enikonomia.gr
share

Τραμπ: Συνάντηση με εκπροσώπους των βιομηχανιών καυσίμου και βιοκαυσίμου

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους από τις βιομηχανίες πετρελαίου και καλαμποκιού, με στόχο την εξεύρεση κοινών θέσεων για τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία των βιοκαυσίμων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στον Λευκό Οίκο για το νόμο (the U.S. Renewable Fuel Standard -RFS). Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τα διυλιστήρια να προχωρούν σε μίξη με βιοκαύσιμα των συμβατικών καυσίμων που παράγουν. Ένα τέτοιο βιοκαύσιμο είναι και η αιθανόλη, που έχει βάση παραγωγής το καλαμπόκι.

Μία εταιρία διυλιστηρίων (Philadelphia Energy Solutions -PES) στην σημαντική εκλογικά πολιτεία της Πενσιλβάνια, απέδωσε την πτώχευσή της στον αναφερόμενο νόμο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση που έγινε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ολοκληρώθηκε με τους Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστές Τσακ Γκράσλεϊ και Τζονί Ερνστ να χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες που κάνει ο Λευκός Οίκος για την εφαρμογή του νόμου από τα διυλιστήρια, ως μία απειλή για τους αγρότες. Οι δύο γερουσιαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αλλαγές.

Στην σημερινή συνάντηση, πέραν από τον Γκράσλεϊ και την Ερνστ θα λάβουν μέρος και οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Πατ Τούμεϊ από τις πολιτείες του Τέξας και της Πενσιλβάνιας που διαθέτουν διυλιστήρια, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα εκπροσωπηθεί από στελέχη των διυλιστηρίων Valero Energy Corp, Monroe Energy και PBF Energy Inc, μαζί με εκπροσώπους του συνδικάτου των εργαζόμενων της χρεοκοπημένης PES, που ήταν το μεγαλύτερο και παλαιότερο διυλιστήριο στην Ανατολική Ακτή.

Η βιομηχανία παραγωγής βιοκαυσίμων θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων, από στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής (POET και Green Plains Inc) σύμφωνα με δύο πηγές.

Μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ θα βρίσκεται ο υπεύθυνος της Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Σκοτ Προύιτ, αλλά κι ο υπουργός των Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε εκ μέρους του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Σόνι Πέρντιου, που έχει υπηρεσιακές υποχρεώσεις στην Καλιφόρνια.

Το γραφείο του Κρουζ, αλλά και η POET, επιβεβαίωσαν στο Reuters την παρουσία τους στην σημερινή συνάντηση. Οι άλλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, είτε αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα σχολιασμού, είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το νόμο RFS, τα διυλιστήρια πρέπει να καλύπτουν το οικονομικό κόστος της αυξανόμενης ποσότητας βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούν, όπως η αιθανόλη, από την αύξηση των τιμών στην βενζίνη και το πετρέλαιο σε ετήσια βάση. Προκειμένου ν’ αποδείξουν την συμμόρφωσή τους με τα προβλεπόμενα από το νόμο, συγκεντρώνουν ειδικές μονάδες (RINs) τις οποίες είτε τις κερδίζουν από το βαθμό συμμόρφωσής τους, είτε μπορούν να τις αγοράσουν. Το κόστος αγοράς των μονάδων αυτών RINs έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος των διυλιστηρίων που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις πρόσμιξης των κανονικών καυσίμων με τα βιοκαύσιμα.

Στην προηγούμενη συνάντηση που έγινε την Τρίτη, ο Γερουσιαστής Γκράσλεϊ και η Γερουσιαστής Ερνστ ερωτήθηκαν για την υιοθέτηση οροφής στην τιμή αγοράς των RINs σε αντάλλαγμα για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, που θα επιτρέπει την διεύρυνση των πωλήσεων βενζίνης με υψηλότερη περιεκτικότητα αιθανόλης.

Οι δύο γερουσιαστές θεωρούν ότι η υιοθέτηση οροφής στην τιμή των RINs δεν εξυπηρετεί αμοιβαία τόσο την βιομηχανία των καυσίμων, όσο και την βιομηχανία των βιοκαυσίμων.

Ο Πέρντιου χθες προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μεταξύ των αγροτών για την αναθεώρηση του νόμου RFS από τον Τραμπ, με τρόπο βλαπτικό για τα συμφέροντά τους. “Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών του καλαμποκιού, των βιοκαυσίμων και του νόμου RFS. Βρίσκομαι στο πλευρό του και στο πλευρό σας,” δήλωσε σχετικά σε εκδήλωση στην Καλιφόρνια.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.