Quantcast
Μπαρνιέ, Γιούνκερ: Περιμένουμε τις βρετανικές προτάσεις - enikonomia.gr
share

Μπαρνιέ, Γιούνκερ: Περιμένουμε τις βρετανικές προτάσεις

δημοσιεύτηκε:

«Δεν μπορείς να συμμετέχεις στην ενιαία αγορά χωρίς τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» και «δεν μπορείς να θέλεις και το καθεστώς της τρίτης χώρας που δεν είναι μέλος, αλλά και τα προνόμια της χώρας που είναι μέλος». Αυτές ήταν οι πιο σαφείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς το Λονδίνο ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλα αυτά ενώ συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ασαφείς.

Αλλά ποιός ευθύνεται γι αυτό; Για τους «27», η ίδια η Βρετανία, η οποία, όπως υποστηρίζει ο Μισέλ Μπαρνιέ, βάζει κόκκινες γραμμές, λέει μεν τί δεν θέλει, αλλά όχι και τί θέλει. Αυτό ισχύει για τα πιο επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης, που φαίνεται να είναι η ελεύθερη κυκλοφορία στην ενιαία αγορά και τα συνδεόμενα με αυτή δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και το ζήτημα της Ιρλανδίας. Όπου δεν λείπουν και οι ευφάνταστες προτάσεις, όπως η παροχή «ειδική σχέσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίζεται σε καθεστώς τρίτης χώρας.

Γιούνκερ: η Βρετανία αποχωρεί τον Μάρτιο του 2019


Επιπλέον η ευρωπαϊκή πλευρά ζητά από το Λονδίνο να καταθέσει, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά ζητημάτων που είχαν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα, αναζητούν όμως και αυτά τη λύση τους- από τη χρηματοδότηση του προγράμματος Εράσμους και την πολιτική αλιείας μέχρι τη διάρκεια της αποκαλούμενης «μεταβατικής περιόδου» πριν το διαζύγιο με την ΕΕ.

Πάντως «στις 29 Μαρτίου του 2019, τα μεσάνυχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει» δήλωσε στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκαλώντας γέλωτες, αλλά και χειροκροτήματα στην πτέρυγα των ευρω-σκεπτικιστών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την Τετάρτη νέο ψήφισμα για το Brexit, το οποίο θα αποτελεί στήριξη, αλλά και εντολή προς τον Μισέλ Μπαρνιέ για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή Πληροφοριών: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.