Quantcast
Η Qualcomm και η... εθνική ανασφάλεια - enikonomia.gr
share

Η Qualcomm και η… εθνική ανασφάλεια

δημοσιεύτηκε:

Οι μέτοχοι της Qualcomm θα κληθούν σε συνεδρίαση. Δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν για διευθυντές που είχαν προταθεί από την Broadcom, την ανταγωνιστική εταιρεία ημιαγωγών που κρίθηκε ως «απειλή» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Αυτοί οι υποψήφιοι έχουν κηρυχθεί personae non gratae.

Υπογραφή: Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η ασυνήθιστη παρέμβαση, η δεύτερη συμφωνία αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση Τραμπ επιζητά να μπλοκάρει, θα τραντάξει εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Πιο άμεσα, όμως, τι προκαλεί στην Qualcomm;

Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής τσιπ υποχώρησαν 5% μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Αυτή είναι σχετικά μέτρια αντίδραση. Οι αισιόδοξοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι παραμένει κάποια ελπίδα να γίνει η συμφωνία, ίσως μετά από νομική κίνηση. Ούτως ή άλλως, ο κ. Τραμπ χρησιμοποιεί έναν νόμο που προοριζόταν να διασφαλίσει τις ΗΠΑ έναντι επικίνδυνων ξένων εταιρειών. Ωστόσο η Broadcom είναι στη διαδικασία να επαναφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ. Πιο πιθανά, υπήρξε ήδη τόση απαισιοδοξία από προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις, που λιγότερη ζημιά προκλήθηκε από αυτό που φαίνεται τώρα χαριστική βολή.

Η Broadcom είχε προσφέρει 79 δολάρια ανά μετοχή ή 140 δισ. δολάρια. Μετά το sell-off της Δευτέρας, οι μετοχές της Qualcomm υποχώρησαν κάτω από 60 δολάρια. Θα είναι δύσκολη η επιστροφή σε άνοδο. Με την επιτυχή υποβολή του κυβερνητικού βέτο, η Qualcomm διακινδυνεύει περαιτέρω αγωνία για τους μακροχρόνιους ταλαιπωρημένους μετόχους της.

Οποιαδήποτε πιθανότητα για premium στη συμφωνία έχει, απ’ ό,τι δείχνει, χαθεί. Η Qualcomm ήταν ήδη «αχώνευτη» στους περισσότερους πιθανούς μνηστήρες: Ακόμη και μετά το sell-off, η κεφαλαιοποίησή της είναι 89 δισ. δολάρια. Έχει καθαρά μετρητά ύψους 13 δισ. δολαρίων αλλά πρόκειται να δαπανήσει 44 δισ. δολάρια για την απόκτηση της δικής της NXP Semiconductors.

Μόνο η Intel, δύο φορές το μέγεθος της Qualcomm, είναι αρκετά μεγάλη αμερικανική εταιρεία για να την αποκτήσει, αλλά έχει λίγα κίνητρα για να παρέμβει, αν το deal με την Broadcom έχει πεθάνει.

Σήμερα η Qualcomm μπορεί να επιστρέψει στην πικρή νομική διαμάχη με την Apple, μία από τους μεγαλύτερους πελάτες της. Πιστέψτε τις αισιόδοξες υποσχέσεις της διαχείρισης της Qualcomm και το πρόβλημα θα περάσει.

Το μέλλον είναι καλό ως ανεξάρτητη εταιρεία. Το νέο 5G ασύρματο πρότυπο είναι στη γωνία και η Qualcomm θα το εκμεταλλευτεί.

Ωστόσο, η Qualcomm έχει απογοητεύσει στο παρελθόν -ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του προέδρου.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.