Quantcast
Σκληρή "απάντηση" Πούτιν στο Λονδίνο - enikonomia.gr
share

Σκληρή “απάντηση” Πούτιν στο Λονδίνο

δημοσιεύτηκε:

Βρετανοί διπλωμάτες στη Ρωσία καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ κλείνει το ρωσικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου. Όλα αυτά μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τζόνσον.


Σκληρότερη του αναμενόμενου είναι η απάντηση της της Μόσχας στα διπλωματικά μέτρα της Βρετανίας. Την παραμονή των προεδρικών εκλογών η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε στην άμεση απέλαση 23 βρετανών διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς τους persona non grata. Επιπλέον, αποφάσισε το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου, αλλά και του Γενικού Προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για πρωτοφανη μέτρα από πλευράς Μόσχας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Καθοριστικό ρόλο για την ενέργεια της Ρωσίας έπαιξε η τελευταία δηλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, την Παρασκευή, ο οποίος κατονόμασε και κατήγγειλε συγκεκριμένα τον Πούτιν ως εγκἐφαλο και ηθικό αυτουργό στην πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τη νευροτοξική ουσία novichok. Εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις δήλωσε πως το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου θα πλήξει περισσότερο την νέα γενιά Ρώσων που μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα και παρακολουθούν τα προγράμματα νέων τεχνολογιών και βρετανικής κουλτούρας.

Εκτός κάδρου οι ολιγάρχες


Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε το απόγευμα ότι “δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απειλή κατά της ζωής Βρετανών πολιτών σε βρετανικό έδαφος”. Πάντως τόσο οι Εργατικοί, όσο και οι Φιλελεύθεροι την κατηγορούν για μέτρα βιτρίνας. Επιπλέον, την καλούν να πλήξει ευθέως τα οικονομικά συμφέροντα των 400 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που ζούν και δραστηροποιούνται στη χώρα, ξεκινώντας μάλιστα από το πόθεν έσχες των ακινήτων τους, αξίας, μόνο στο Λονδίνο, δύο δισ. στερλινών.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την βάση του κόμματός της, η Μέι θα μιλήσει σε προγραμματισμένο συνέδριο και θα δώσει τις λεπτομέρειες της τελευταίας εξέλιξης. Επίσης την Παρασκευή η κυβέρνηση ζἠτησε την βοήθεια του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων, προκειμένου να λάβει και να εξετάσει δείγμα της τοξικής ουσίας.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.