Quantcast
Μπουμ στις παγκόσμιες αγορές με deals 1 τρισ. δολαρίων! - enikonomia.gr
share

Μπουμ στις παγκόσμιες αγορές με deals 1 τρισ. δολαρίων!

δημοσιεύτηκε:

Οι παγκόσμιες επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους σκαρφάλωσαν την Τρίτη πάνω από το φράγμα του $1 τρισ.

Είναι ο ταχύτερος ρυθμός με τον οποίο έχει ξεπεραστεί ποτέ το επίπεδο αυτό, καθώς επεκτείνεται το κύμα συγχωνεύσεων στην εταιρική Αμερική και επιταχύνεται η δραστηριότητα στην Κίνα, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στηριζόμενοι στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ισχυρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, οι τραπεζίτες έχουν επιτύχει μια σειρά από ντιλ άνω των $10 δισ. το 2018. Οι φοροελαφρύνσεις που πέρασαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη χρονιά προσέφεραν περαιτέρω ώθηση, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια επαναξιολογούν την ποσότητα των κεφαλαίων που μπορούν να διαθέσουν για εξαγορές.

Στα ντιλ της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνται η εξαγορά της Express Scripts από την αμερικάνικη ασφαλιστική Cinga έναντι $67 δισ., η απόκτηση του ομίλου ανανεώσιμης ενέργειας Innogy από την γερμανική Eon για €43 δισ. και η αναπάντεχη προσφορά των $22,1 δισ. της Comcast για τον όμιλο Sky.

«Το περιβάλλον παραμένει ιδανικό για μια δυναμική αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως» ανέφερε ο Μπλερ Εφρόν, συνιδρυτής της Centerview Partners. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, τα στελέχη των επιχειρήσεων παραμένουν αισιόδοξα, οι αγορές χρηματοδότησης έχουν θετική στάση και ο ανταγωνισμός επηρεάζει κάθε τομέα» πρόσθεσε.

Η πραγματοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών έχει ενισχυθεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι και 12% σε σχέση με το 2007, τη χρονιά που αποτελεί το ορόσημο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις με ντιλ αξίας πάνω από $4,6 τρισ, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

H δραστηριότητα στην Ιαπωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ενώ οι όγκοι εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Γερμανία έχουν τετραπλασιαστεί, σύμφωνα με την Dealogic. Αν και οι επενδυτές αμφισβητούν την αντοχή που θα έχει ο επιχειρηματικός κύκλος, τα ντιλ στην χώρα έχουν ξεπεράσει τον ρυθμό που είχε επιτευχθεί πριν την κρίση ή κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του dot.com. H οικονομική επέκταση στις ΗΠΑ, η οποία άρχισε να παίρνει σταδιακά μπροστά μετά την οικονομική κρίση, είναι από τις μακροβιότερες στην ιστορία της χώρας.

«Είμαστε σε ένα μοναδικό σημείο της ιστορίας όπου κάθε οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται, αλλά καμία με εντυπωσιακό ρυθμό» δήλωσε ο Άνιου Άιγενγκαρ, επικεφαλής της JP Morgan για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Βόρεια Αμερική. «Η δυνατότητα πραγματοποίησης εξαγορών και συγχωνεύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης είναι τρομακτική και η αγορά φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό» πρόσθεσε.

Ο Λέον Καλβαρία, πρόεδρος του τμήματος θεσμικών πελατών της Citigroup, επισήμανε πως οι εταιρείες βρίσκονται σε κυνήγι για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την μείωση του κόστους, δύο προτεραιότητες που πυροδοτούν την προώθηση συμφωνιών. Η μείωση του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ στο 21%, καθώς και η δυνατότητα των εταιρειών να επαναπατρίσουν κέρδη από το εξωτερικό, αυξάνει επίσης την δραστηριότητα, πρόσθεσε ο κ. Καλβαρία.

Οι εταιρείες και τα private equity έδειξαν πρόθυμες να ξεπεράσουν τα όρια σε πρόσφατα ντιλ. Η μέση αξία των ντιλ, που ανήλθε στο ρεκόρ των $131 εκατ. φέτος, αντανακλά τις «μετασχηματιστικές» συναλλαγές που κάνουν πολλές εταιρείες, σύμφωνα με τον Άντον Σαχαζιζιάν, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Moelis & Company.

Αν και τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν αποδειχθεί μια πρόκληση για την πραγματοποίηση συμφωνιών, με την επιθετική προσφορά των 142 δισ. δολαρίων της Broadcom για την Qualcomm να απορρίπτεται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τα στελέχη έχουν εμφανιστεί πρόθυμα να προχωρήσουν πολύπλοκες εξαγορές.

Ο πρώην CEO της Qualcomm, Πολ Γιάκομπς, εξετάζει ένα ντιλ για να βγάλει τον αμερικάνικο όμιλο από το χρηματιστήριο, ένα ντιλ που θα περιλάμβανε πάνω από $100 δισ. χρέους και οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν πολλές συμφωνίες.

«Ο συνδυασμός ρευστού από τη μείωση του φόρου, οι αναπτυξιακές προκλήσεις, η επιθετική δραστηριότητα, θα αποτελέσουν την τέλεια συνταγή για ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών» ανέφερε ο Μπιλ Άντερσον, τραπεζίτης στην Evercore.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.