Quantcast
Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη το φθινόπωρο - enikonomia.gr
share

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη το φθινόπωρο

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν επισήμανε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «απειλές» για τη «λύση δύο κρατών» στο Μεσανατολικό, ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού, ενώ ανήγγειλε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί «το φθινόπωρο» την Ιερουσαλήμ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Εκτιμούμε ότι η λύση των δύο Κρατών είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και για να καταλήξουμε σε αυτή, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα μέρη με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Λεντριάν έπειτα από μια συνάντηση με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα νωρίτερα χθες.

«Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα γίνει όταν έρθει η ώρα, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε ο γάλλος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μάλικι.

Η Γαλλία είναι έτοιμη «να συνταχθεί με οποιαδήποτε αξιόπιστη πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε ο Λεντριάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσε την 6η Δεκεμβρίου την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έχει υποσχεθεί την παρουσίαση ενός αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου προσεχώς.

Ο πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος απορρίπτει κάθε αμερικανική μεσολάβηση έπειτα από αυτή την απόφαση του Τραμπ, απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη «δημιουργία ενός πολυμερούς μηχανισμού» για να διευθετηθεί η παλαιστινιακή υπόθεση μέσω μιας «διεθνούς διάσκεψης» περί τα μέσα του 2018.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικά ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν τόνισε στη συνέντευξη πως η κλιμάκωση και η «επιτάχυνση του εποικισμού» είναι μια εξέλιξη που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη» και πρόσθεσε ότι το Παρίσι θεωρεί πως η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται «όλο και πιο ανησυχητική» για τους Παλαιστίνιους.

«Το φθινόπωρο, ο πρόεδρος Μακρόν θα κάνει επίσης μια επίσκεψη εδώ, για να επαναβεβαιώσει στο ανώτατο επίπεδο την δέσμευση της Γαλλίας να υπηρετήσει την ειρήνη και να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ προγραμματίζει κι αυτός να επισκεφθεί στα τέλη Μαΐου το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να γίνει περί τα μέσα του Μαΐου, για να συμπέσει με την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του Κράτους του Ισραήλ (τη 14η), συνώνυμη με την «καταστροφή» -τη Νάκμπα– για τους Παλαιστίνιους.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.