Quantcast
Ο Ερντογάν ζήτησε επίσημα συνεταιρισμό για τα κοιτάσματα της Κύπρου - enikonomia.gr
share

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσημα συνεταιρισμό για τα κοιτάσματα της Κύπρου

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Η διπλωματική αναβάθμιση του αιτήματος για συνδιαχείριση των κυπριακών υδρογονανθράκων μέσω της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας ήταν μια από τις κύριες επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας.

Αυτό έγινε σαφές τόσο από τις κοινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μπόικο Μπορίσοφ, κυρίως όμως από το έγγραφο που κατέθεσε στη διάρκεια της συνάντησης και στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφερόταν στην εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων και ζητούσε ισότιμο λόγο για τους Τουρκοκυπρίους σε όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η τουρκική/τουρκοκυπριακή πρόταση που περιλαμβάνεται στο έγγραφο προβλέπει τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, που θα αποφασίζει για τα πάντα, από τον σχεδιασμό ως τη διαδικασία αδειοδότησης και από το χρονοδιάγραμμα για τις ερευνητικές γεωτρήσεις ως τη διαδικασία εξόρυξης.

Ολα αυτά αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι κάτι που ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει, σε πλήρη αρμονία με τους Τουρκοκυπρίους, όπως δείχνουν οι δηλώσεις τους. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της Ε.Ε. ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι επισκέφθηκε την Αγκυρα και πήγε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να βοηθήσει στη σύνταξη του σχετικού αιτήματος στη «λίστα» του Τούρκου Προέδρου.
Αυστηρή επίπληξη

Στη Βάρνα, η Τουρκία εισέπραξε αυστηρή επίπληξη από την Ε.Ε. για την έως τώρα συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στις επίσημες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει ομόφωνα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην οικεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.