Quantcast
Οι τρεις λόγοι που ο Ερντογάν αποφάσισε πρόωρες εκλογές - enikonomia.gr
share

Οι τρεις λόγοι που ο Ερντογάν αποφάσισε πρόωρες εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Κανονικά οι Τούρκοι πολίτες θα καλούνταν στην κάλπη τον Νοέμβριο του 2019 για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο εξήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης πρόωρες εκλογές ήδη στις 24 του ερχόμενου Ιουνίου επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία.

«Θα είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel. «Γιατί μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά.»

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση για πρόωρες εκλογές διατυπώθηκε πρώτα τη Τρίτη από τον σύμμαχο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος MHP που ανήκει στην αντιπολίτευση. Όλα δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν προσυμφωνημένες από τους δύο πολιτικούς. Ο Ερντογάν δείχνει τώρα ότι απλά δέχεται μια πρόταση της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους. Πρώτον θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπουμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Κατά δεύτερον ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Τέλος ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί για τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.