Quantcast
Ρεκόρ αποχής στις ιρακινές εκλογές - enikonomia.gr
share

Ρεκόρ αποχής στις ιρακινές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Απογοητευμένοι από την διαφθορά και τους πολιτικούς οι περισσότεροι Ιρακινοί επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βαγδάτη ζούσε σε προεκλογικό πυρετό. Παντού στους δρόμους υπήρχαν αφίσες υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Άγνωστοι ακτιβιστές είχαν γράψει με σπρέι σε πολλές αφίσες συνθήματα όπως: «ψηφίστε όσους πολέμησαν την διαφθορά», «δώστε ψήφο σε εκείνους που δεν έκλεψαν δημόσιο χρήμα», «στηρίξτε όσους δεν εκμεταλλεύθηκαν τη θρησκεία για πολιτικές σκοπιμότητες». Ποιόν όμως να ψηφίσουμε, διερωτήθηκαν πολλοί Ιρακινοί. Ανάμεσά τους και ο Αμντούλ Καντχίμ Χουσεΐν, ο οποίος δηλώνει: «Δεν πήγα να ψηφίσω. Δεν έχει νόημα. Οι ίδιοι και οι ίδιοι καθορίζουν τις τύχες της χώρας. Για αυτό δεν συμμετείχα στις εκλογές».

Στους περισσότερους Ιρακινούς είναι έκδηλη η απογοήτευση για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει στη χώρα το φαινόμενο της διαφθοράς. Παρά το γεγονός ότι τόσο η πολιτική όσο και η θρησκευτική ηγεσία έκαναν ότι μπορούσαν για να πείσουν τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες οι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους έμειναν μακριά από τα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή η προσέλευση στις κάλπες περιορίστηκε στο 44,5%. Πρόκειται για την χαμηλότερη συμμετοχή από την ανατροπή του πρόεδρου Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Επιτυχία η διεξαγωγή εκλογών χωρίς φαινόμενα βίας

Στα θετικά της εκλογικής διαδικασία ανήκει αδιαμφισβήτητα ότι δεν σημειώθηκαν βομβιστικές ενέργειες ή βίαια επεισόδια. Δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας περιπολούσαν στις πόλεις και μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Οι ιρακινές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν και κάτοικοι πόλεων όπως η Μοσούλη, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι κάτοικοι ωστόσο, όπως ο Αλίς Φαρίς, θεωρούν ότι η ιρακινή κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους: «Οι υποψήφιοι βουλευτές κόλλησαν αφίσες σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και χαλάσματα, μέσα στα οποία υπάρχουν ακόμα πτώματα. Κανένας υποψήφιος δεν πήγε στο κέντρο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε. Αλλά που είναι η κυβέρνηση; Ακόμα να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Μοσούλης».

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Ανοιχτό θα παραμένει ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το πρόσωπο του πρωθυπουργού, μιας και καμία κομματική συμμαχία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι ότι το Ιράκ θα βιώσει για μια ακόμα φορά διαπραγματεύσεις διαρκείας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στο τέλος των διαπραγματεύσεων δεν έγινε πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματος που επικράτησε στις εκλογές, αλλά ένας… αουτσάιντερ. Δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να γίνει κάτι παρόμοιο


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.