Quantcast
To πόσιμο νερό στη Γερμανία, όλο και πιο ακριβό - enikonomia.gr
share

To πόσιμο νερό στη Γερμανία, όλο και πιο ακριβό

δημοσιεύτηκε:

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον προειδοποιούσε ήδη τον περασμένο χρόνο ότι το πόσιμο νερό στην Γερμανία μπορεί να γίνει πολύ πιο ακριβό. Και πράγματι αυτό συμβαίνει. Σύμφωνα με έρευνα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων που βασίζεται σε στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας το κόστος του πόσιμου νερού από το 2005 μέχρι το 2016 αυξήθηκε κατά 25%.

Οι αριθμοί διαφοροποιούνται όμως πολύ από κρατίδιο σε κρατίδιο. Την ώρα που το πόσιμο νερό έγινε φθηνότερο για τα νοικοκυριά στο Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία στη Βαυαρία ακρίβυνε κατά 60%. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και εντός των κρατιδίων υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το κόστος του νερού. Ωστόσο η Βαυαρία συνεχίζει να παραμένει στο μέσο όρο ενώ την πρωτιά στην ακρίβεια του νερού έχει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το 2016 ένα νοικοκυριό δαπάνησε περίπου 300 ευρώ ενώ πιο φθηνό ήταν στο Βερολίνο με 173 ευρώ το χρόνο.

Ο κύριος λόγος αύξησης της τιμής του πόσιμου νερού είναι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Παροχή Ενέργειας και Νερού η αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας στα υπόγεια ύδατα της Γερμανίας.

Υποσχέσεις για οικολογικές καλλιέργειες


«Μια από τις κύριες αιτίες που δημιουργείται το πρόβλημα είναι η μεγάλη εκτροφή ζώων και κατά συνέπεια οι μεγάλες ποσότητες κοπριάς που θα πρέπει να διαχειριστούμε», λέει ο Πάουλ Κρέπφκες από την οργάνωση Περιβάλλον από τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Πέρα από την εκτροφή των ζώων πρόβλημα δημιουργείται και από τις εντατικές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, όπου χρησιμοποιούνται λιπάσματα με μεγάλη συγκέντρωση αζώτου με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα υπόγεια ύδατα, τα οποία στη συνέχεια απαιτούν ακριβές διαδικασίες καθαρισμού του νερού.

Για τους Πράσινους την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση την φέρει η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πέρυσι επέτρεπε τη χρήση λιπασμάτων με υψηλή συγκέντρωση αζώτου παραβαίνοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν προσέφυγε πέρυσι κατά της Γερμανίας, η οποία έκτοτε άλλαξε την πολιτική της. Πέρα από αυτό οι Πράσινοι κάνουν λόγο για την επίσης αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία μέσω της διατροφικής αλυσίδας καταλήγουν και αυτά στο νερό.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση μάλιστα έχει υποσχεθεί να αυξήσει μέχρι το 2030 τις οικολογικές καλλιέργειες στο 20%.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.