Quantcast
DW: Αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα; - enikonomia.gr
share

DW: Αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα;

δημοσιεύτηκε:

Με το επιχείρημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει νέους, υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από εντολή του αμερικανού προέδρου, το υπουργείο Εμπορίου θα εξετάσει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων εγκυμονούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Τραμπ και όταν αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Ενδεχόμενη αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών θα έπλητταν πρωτίστως την Ιαπωνία αλλά και τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ενδεχόμενη επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα θα στοίχιζε στη Γερμανία πέντε δις ευρώ.

Τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψε πρώτη η Wall Street Journal αναφέροντας ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα οχήματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 25%. Η εξέταση του σχετικού αιτήματος από το υπουργείου Εμπορίου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Τραμπ: Έρχονται «μεγάλα νέα»


«Υπάρχουν ενδείξεις ότι επί δεκαετίες οι εισαγωγές από το εξωτερικό υπονόμευαν την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία», σχολίασε ο υπουργός Εμπορίου Ρος. Νωρίτερα ο Τραμπ και μέσω του προσφιλούς του μέσου, του Twitter, είχε προαναγγείλει «μεγάλα νέα για τους υπέροχους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας μας», έπειτα από «δεκαετίες που χάνατε τις δουλειές σας προς όφελος άλλων χωρών», προσθέτοντας πως «αρκετά περιμένατε».

Αυτό που θα πρέπει να εξακριβωθεί τώρα είναι εάν και σε ποιο βαθμό οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποδυναμώνουν την εγχώρια οικονομία και κατ’ επέκταση εγκυμονούν κινδύνους και για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό εισαγωγών στα Ι.Χ. αυτοκίνητα εκτοξεύθηκε από το 32% στο 48%. Παράλληλα, μεταξύ 1990 και 2017 μειώθηκε η απασχόληση στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατά 22%, παρότι το ίδιο διάστημα οι Αμερικανοί αγόρασαν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο της χώρας, αναφέρει το υπουργείο.

Το 2017 οι ΗΠΑ εισήγαγαν συνολικά 8,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 2,4 εκατ. από το Μεξικό, 1,8 εκατ. από τον Καναδά, 1,75 εκατ. από την Ιαπωνία, 929 χιλ. από τη Νότια Κορέα, 491 χιλ. από τη Γερμανία και 213 χιλ. από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις


Δριμεία κριτική στα αμερικανικά σχέδια εξαπέλυσε το γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο. Τα επιχειρήματα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας είναι «κατασκευασμένα και τραβηγμένα από τα μαλλιά», σχολίασε ο πρόεδρός του Έρικ Σβάιτσερ, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη «ισοδυναμεί σχεδόν με πρόκληση». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα έπληττε όχι μόνον τους γερμανούς κατασκευαστές αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Για «λυπηρή εξέλιξη» έκανε λόγο ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ, παραπέμποντας επίσης στους πιθανούς κινδύνους για τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Πηγή Πληροφοριών: DW




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.