Quantcast
Κλείνει το υπουργείο «Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Κλείνει το υπουργείο «Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Το λεγόμενο υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να κλείσει ο Ταγίπ Ερντογάν εάν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό.

Αυτό που προβάλλεται ως επίσημη εξήγηση είναι ότι θα κλείσουν κι άλλα έξι υπουργεία, ώστε να υπάρξει «μικρότερη» και πιο «αποτελεσματική» κυβέρνηση. Με αυτόν τον σχεδιασμό, όλα τα καθήκοντα και οι λειτουργίες του υπουργείου της ΕΕ θα “περάσουν” στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχέδια του ΑΚΡ θα υλοποιηθούν μόνο εάν ο Ερντογάν μπορέσει να επανεκλεγεί, καθώς το νέο διοικητικό σύστημα παρέχει στον εκλεγμένο πρόεδρο πολύ μεγάλες εκτελεστικές αρμοδιότητες οι οποίες περιλαμβάνουν και το δικαίωμα έκδοσης νομοθετικών διαταγμάτων για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωση του, ο Ερντογάν είχε αφήσει αν εννοηθεί πως ο αριθμός των υπουργείων θα μειωθεί σε 14 ή 15 από τα σημερινά 25, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, να μειωθεί η γραφειοκρατία, “γραφειοκρατικός όγκος”, ήταν η ακριβής του φράση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), που αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, όλες οι αρμοδιότητες του υπουργείου ΕΕ θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο τούρκος πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια θέση αντιπροεδρίας της κυβέρνησης για να παρακολουθεί τις ενταξιακές διαδικασίες.

Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει πως τα επτά υπουργεία που θα κλείσουν είναι το υπουργείο της ΕΕ, το υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, το υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το υπουργείο Δασών και Υδάτων.

Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ίδρυσε το υπουργείο ΕΕ το 2011 για να προσδώσει δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία, και για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: hurrietdailynews.com, real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.