Quantcast
Τουρκία: Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Ερντογάν και τα σενάρια για την επόμενη μέρα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Ερντογάν και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για την πορεία της Τουρκίας προς τις εκλογές, αλλά και εκτιμήσεις για τη μετεκλογική συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έστω και δύσκολα αναμένεται να επανεκλεγεί, κάνουν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παναγιώτης Τσάκωνας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος και ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Φίλης.

Κοινή διαπίστωση και των τριών έγκυρων αναλυτών, είναι ότι η Τουρκία βουλιάζει στην απολυταρχία με τον Ερντογάν να έχει περιορίσει δραστικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, ότι η νοθεία στις εκλογές είναι πιθανή, ενώ εκτιμούν ότι η κρίση της οικονομίας πιέζει τον Τούρκο Πρόεδρο και είναι η πραγματική αιτία κήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Σημαντική είναι επίσης η κοινή εκτίμηση ότι μέχρι τις εκλογές ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Συρίγος προβλέπει επιστροφή στην ένταση μετά τις εκλογές με επίκεντρο τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι κ.κ. Φίλης και Τσάκωνας τονίζουν ότι μετά τις εκλογές και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης ο κ. Ερντογάν θα αναδιπλωθεί από την επιθετική πολιτική του έναντι της Δύσης και θα επιδιώξει ομαλοποίηση των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι ο Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη στήριξης μετά τις εκλογές καθώς σε συνθήκες ρήξης με τη Δύση δεν έχει στηρίγματα σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσάκωνας τονίζει την ανάγκη, η Ελλάδα να είναι έτοιμη για να συνδιαμορφώσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, καθώς εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αναθερμάνει την ενταξιακή διαδικασία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.