Quantcast
FT: Ο Μαριάνο Ραχόι σε ρόλο πολιτικού survivor - enikonomia.gr
share

FT: Ο Μαριάνο Ραχόι σε ρόλο πολιτικού survivor

δημοσιεύτηκε:

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αντιμετώπισε κάποτε μια πτώση ελικοπτέρου που είχε απογειωθεί από μια αρένα ταυρομαχίας έξω από τη Μαδρίτη. Η ουρά του σκάφους καταστράφηκε στην πρόσκρουση. Ο ίδιος βγήκε από το ατύχημα με μόλις ένα δάχτυλο σπασμένο.

Αυτό το επεισόδιο του 2005 ήταν η αρχή ενός μύθου για τον Ραχόι ως έναν άφθαρτο πολιτικό, μη αγαπητό, χλευασμένο και ξεγραμμένο δεκάδες φορές ως πρωθυπουργό, που όμως αψήφησε τις κριτικές και κράτησε την εξουσία.

Την Παρασκευή ο 63χρονος θα αντιμετωπίσει μια νέα απειλή, με την ισπανική σοσιαλιστική αντιπολίτευση να καλεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να τον εκδιώξει από την κυβέρνηση. Ερχεται μετά την καταδίκη μελών του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Μ. Ραχόι δεν κατηγορήθηκε για κάτι αλλά το δικαστήριο υποστήριξε ότι η κατάθεσή του, όπως και άλλων ανώτερων στελεχών, με την οποία δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, «δεν ήταν αξιόπιστη». Η ισπανική αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ κάλεσαν τον Ραχόι να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές. Παρά το διογκούμενο ρεύμα αντίδρασης όμως, υπάρχουν σημάδια ότι ο «μεγάλος επιζών» της Ισπανίας μπορεί να ξεγελάσει τον (πολιτικό) θάνατο και αυτή την εβδομάδα.

«Για δεκαπέντε χρόνια προβλέπουν το τέλος του Ραχόι και κάθε φορά αποδεικνύονται λάθος», δηλώνει ο Ignacio de la Torre, επικεφαλής οικονομολόγος στην Arcano. «Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα θα επιβιώσει από την ψηφοφορία που στρέφεται εναντίον του και θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός».

Οι εχθροί του Ραχόι για άλλη μια φορά πασχίζουν να ενωθούν, ώστε να τον ανατρέψουν. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos θέλουν επίσης να φύγει, αλλά δεν τους αρέσει η πρόταση μομφής των σοσιαλιστών και αντ’ αυτής προτιμούν μια ψηφοφορία που θα οδηγήσει σε εκλογές, αντί να πάρει ο Pedro Sánchez, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, την εξουσία.

Αυτό αφήνει τον Sánchez να στηρίζεται σε αυτό που τόσο οι Ciudadanos όσο και το Λαϊκό Κόμμα έχουν αποκαλέσει «συμμαχία Φρανκενστάιν» καταλανικών και βασκικών κομμάτων με τελείως διαφορετικές πολιτικές θέσεις. «Οι πιθανότητες είναι κατά του Sánchez», είπε ο κος De la Torre.

Ο κος Ραχόι και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν επίσης μια δοκιμασμένη πολιτική συνταγή για να αποφύγουν την πρόκληση, λέγοντας πως ψηφίζοντας κατά της κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί οικονομική αστάθεια τη στιγμή που η χώρα αναπτύσσεται σταθερά με πάνω από 3% τον χρόνο. Αυτό το μήνυμα μπορεί να ηχήσει πολύ ευρύτερα σε μια εβδομάδα στην οποία οι ισπανικές αγορές βρίσκονται υπό πίεση, πιεσμένες και από την αλυσιδωτή επίδραση της έντονης πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Ο Román Escolano, Ισπανός υπουργός Οικονομικών, την Τετάρτη είπε στο συνέδριο των Financial Times και της Citi στη Μαδρίτη ότι η κίνηση των σοσιαλιστών σχεδιάστηκε «όχι για να χτίσει, αλλά για να καταστρέψει» και «βάζει σε κίνδυνο» τη σταθερότητα της Ισπανίας.

Το ιστορικό επιβίωσης του Ραχόι πηγαίνει πίσω στις πρώτες γενικές εκλογές στις οποίες κατέβηκε ως επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος το 2004, όταν υπέστη βαριά ήττα. Προσπάθησε τέσσερα χρόνια αργότερα και έχασε ξανά, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις κατά της ηγεσίας του κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας.

Ως πρωθυπουργός από το 2011, ηγήθηκε κατά την περίοδο της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από την εποχή της επιστροφής της Ισπανίας στη Δημοκρατία, αντιμετώπισε τη δημιουργία δύο νέων κομμάτων και μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς. Δεν κατάφερε να πάρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2015 και το 2016. Αλλά συνέχισε. «Εχεις δέρμα ελέφαντα», του είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2016, έγραψαν ισπανικά ΜΜΕ.

Πηγές κοντά στο κόμμα λένε επίσης ότι με επιδέξιους χειρισμούς ο Ραχόι έχει εξουδετερώσει τις απειλές κατά της ηγεσίας του. «Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσεις στο Λαϊκό Κόμμα είναι να ορκιστείς πίστη στον Ραχόι και να κρατάς χαμηλά το κεφάλι», είπε αξιωματούχος του κόμματος.

Αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι η απόφαση του δικαστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα και η επακόλουθη αναταραχή αύξησαν την αίσθηση ότι ο Ραχόι και το κόμμα του δεν θα επιβιώσουν στις προγραμματισμένες για το 2020 εκλογές.

Δημοσκοπήσεις της Metroscopia δείχνουν ότι ο Ραχόι είναι ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός ηγέτης στην Ισπανία. Το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις από το 2016, μια τάση που επιταχύνθηκε τους προηγούμενους μήνες καθώς οι Ciudadanos επωφελήθηκαν περισσότερο από την πολιτική κρίση στην Καταλονία.

Δημοσκόπησητης Metroscopia πριν την απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα έδειξε τους Ciudadanos να κερδίζουν το 29% των ψήφων, με το Λαϊκό κόμμα στο 19,5%, περίπου ίδιο ποσοστό με τους σοσιαλιστές και το ακροαριστερό κόμμα των Podemos.

«Οι τελευταίες ημέρες απλά επιβεβαίωσαν και επιτάχυναν αυτό που ήδη ξέρουμε ότι είναι αλήθεια: το Λαϊκό κόμμα είναι καταδικασμένο σε θάνατο», δήλωσε ο Lorenzo Bernaldo de Quirós, πρόεδρος της Freemarket, μιας συμβουλευτικής εταιρείας στη Μαδρίτη. «Το μόνο ερώτημα είναι αν θα συμβεί τώρα ή σε ένα χρόνο».


Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.