Quantcast
Εικονική διαλεύκανση του σκανδάλου της BAMF - enikonomia.gr
share

Εικονική διαλεύκανση του σκανδάλου της BAMF

δημοσιεύτηκε:

Όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στη Βρέμη ενέκρινε πάνω από 1.200 αιτήσεις ασύλου παρότι δεν πληρούνταν οι νομικές προϋποθέσεις. Ενδεχομένως να δωροδοκήθηκαν και υπάλληλοι ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και δικηγορικά γραφεία. Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είχε ενημερωθεί ήδη το 2017 για τα κακώς κείμενα και τυχόν παρατυπίες στην υπηρεσία.

Και την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ και η επικεφαλής της υπηρεσίας Κορντ απαντούσαν αυτή την εβδομάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- σε ερωτήσεις βουλευτών επί του θέματος, το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αιτούνταν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής βάζοντας στο κάδρο το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Γεγονός είναι πως παρότι ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, η κεκλεισμένων των θυρών «ανάκρισή» του συνέβαλε ελάχιστα στο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα: επρόκειτο όντως για μεμονωμένες περιπτώσεις και εγκληματικές ενέργειες λίγων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο του; Παρατηρήθηκαν ίδια φαινόμενα παρατυπιών και σε άλλα παραρτήματα της BAMF και σε ποιο βαθμό; Και πώς απαντά στις αιτιάσεις ότι η BAMF απλώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στους ρυθμούς που της επέβαλε η κυβέρνηση μετά την προσφυγική κρίση του 2015;

Μικροπολιτικά παιχνίδια


Αντί απαντήσεων όμως οι πολίτες βλέπουν για άλλη μια φορά τα πολιτικά κόμματα να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Ο Ζέεχοφερ ο οποίος και ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Βαυαρία αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως ο σκληροπυρηνικός της προσφυγικής πολιτικής, προαναγγέλλει ριζική αλλαγή πλεύσης και ακόμη πιο σκληρή γραμμή στο προσφυγικό. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους και ξεχνώντας πλήρως ότι ως κυβερνητικός εταίρος συνυπογράφουν ουσιαστικά την πολιτική των τελευταίων χρόνων, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση στην οποία εξακολουθούν να ανήκουν. Το δε εθνολαϊκιστικό AfD βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και να του δίνεται η ευκαιρία να βάλει στο εδώλιο το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής της Μέρκελ.

Ακόμη κι αν δεν συσταθεί τελικά -ελλείψει της απαιτούμενης πλειοψηφίας- εξεταστική επιτροπή στην Bundestag, οι εθνολαϊκιστές θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του σκανδάλου της BAMF. Ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις, ενισχύει ουσιαστικά όλους εκείνους που τάσσονταν ανέκαθεν κατά μιας φιλελεύθερης προσφυγικής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό όμως κλονίζεται και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Και αυτό ακριβώς είναι το πραγματικό σκάνδαλο της υπόθεσης.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.