Quantcast
G7: Δεν θα υπάρξει συνάντηση της Τερέζας Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ - enikonomia.gr
share

G7: Δεν θα υπάρξει συνάντηση της Τερέζας Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), παρότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν την Πέμπτη.

Η σύνοδος, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σαρλβουά, ή Σαρλεβόι (σ.σ. η προφορά της ονομασίας της πόλης Charlevoix από τους γαλλόφωνους και τους αγγλόφωνους Καναδούς, αντιστοίχως), θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να συζητήσουν με τον Τραμπ για πρώτη φορά αφότου ο ρεπουμπλικάνος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Αφού διένειμαν σε δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού της Μέι στον Καναδά, οι αξιωματούχοι που την συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση με τον Τραμπ. Δεν απέκλεισαν μια κατ’ ιδίαν, ανεπίσημη συνάντηση.

Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

«Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ», τόνισε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Ως Ηνωμένο Βασίλειο θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και η επιθυμία του Λονδίνου να τοποθετήσει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην καρδιά της στρατηγικής της για το Μπρέξιτ βάζει τη Μέι σε πολύ άβολη θέση. Για να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από έναν εμπορικό πόλεμο, η Μέι καλείται να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό της χωρίς να δώσει την εντύπωση αδυναμίας της κυβέρνησής της και ταυτόχρονα να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ΗΒ έναντι της ΕΕ.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.