Quantcast
Το Πεκίνο απαντά στον Τραμπ - Απειλεί με δασμούς στο αμερικανικό πετρέλαιο - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο απαντά στον Τραμπ – Απειλεί με δασμούς στο αμερικανικό πετρέλαιο

δημοσιεύτηκε:

Το Πεκίνο απειλεί ότι θα επιβάλλει δασμούς στο αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ, παρότι η Κίνα πλέον κατατάσσεται πλέον πρώτη στον κατάλογο των κρατών που εισάγουν αμερικανικό πετρέλαιο.

Η Κίνα αντέδρασε στους δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν ο αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας πως θα επιβάλλει ισόποσους δασμούς σε διάφορα προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα όμως, το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι ετοιμάζεται να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα, κάτι που για τους περισσότερους αναλυτές αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μέχρι τώρα τα κινεζικά μέτρα στοχοθετούσαν κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα και αυτοκίνητα.

«Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση. Η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού των ΗΠΑ πλέον, κι επομένως αυτό είναι ζήτημα για (την αγορά) αργού», και το πράγμα θα πάρει ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις «αν μιλάμε και για διυλισμένα προϊόντα. Αυτή προφανώς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη», τόνισε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τις πρώτες ύλες στην εταιρεία ClipperData.

Η Κίνα εισάγει σήμερα περίπου 363.000 βαρέλια αμερικανικού αργού την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως μοιράζεται με τον Καναδά την πρώτη θέση στην κατάταξη των εισαγωγέων, κατά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Εισάγει επίσης επιπλέον 200.000 βαρέλια την ημέρα άλλων ενεργειακών προϊόντων, όπως το προπάνιο.

Η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία έχει αυξήσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χάρη στα σχιστολιθικά κοιτάσματα, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή της στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Από αυτή την ποσότητα, οι ΗΠΑ εξάγουν σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο πρόεδρος Τραμπ διατυμπανίζει την αμερικανική κυρίαρχη θέση στην παραγωγή πετρελαίου ως ένα από τα κλειδιά της παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εξάλλου προτρέπει άλλες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού αργού και να μειώσουν τις προμήθειές τους από το Ιράν, αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου: εισήγαγε 650.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018. Είναι ακόμα ασαφές αν σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές της από το Ιράν.

Εάν επιβληθούν δασμοί στο αμερικανικό αργό, αυτό θα αποθαρρύνει τα κινεζικά διυλιστήρια να το αγοράζουν. Η απειλή αυτή διατυπώθηκε την ώρα που άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και χώρες-μη μέλη του Οργανισμού.

Ανησυχία προκαλεί επίσης στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας η κινεζική απειλή να επιβληθούν δασμοί στο εισαγόμενο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), ένα από τα προϊόντα των ΗΠΑ οι εξαγωγές του οποίου στην Κίνα έχουν αυξηθεί αισθητά τελευταία.


Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.