Quantcast
Ζεεχόφερ: Αποφασισμένος για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο τέλος Ιουνίου, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση - enikonomia.gr
share

Ζεεχόφερ: Αποφασισμένος για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο τέλος Ιουνίου, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση

δημοσιεύτηκε:

Αναβολή δύο εβδομάδων πήρε η ενδοκυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Γερμανία. με αφορμή την πολιτική για την χορήγηση ασύλου.

Έπειτα από δραματικές διαβουλεύσεις, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με Ευρωπαίους εταίρους της οι οποίοι εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κυρία Μέρκελ θέλει να αξιολογήσει την κατάσταση εκ νέου, πριν λάβει εθνικά μέτρα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ διαμηνύει ότι εάν ως το τέλος του μήνα δεν εξευρεθεί «ευρωπαϊκή λύση», από τις αρχές Ιουλίου θα εφαρμοστούν ευρείες επαναπροωθήσεις ατόμων οι οποίοι εμπίπτουν στις προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε η Καγκελάριος προειδοποιώντας τον υπουργό της ότι ακόμη και αν από την Σύνοδο Κορυφής δεν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η Γερμανία θα εφαρμόσει εθνικά μέτρα. Το να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι σε άλλες χώρες «αποτελεί αρμοδιότητα για την χάραξη της γενικής πολιτικής», η οποία ανήκει στον Καγκελάριο, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, προσδιορίζοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της έναντι του κ. Ζεεχόφερ. «Η φιλοσοφία είναι όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι σε βάρος τρίτων», πρόσθεσε, απαντώντας εμμέσως στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα. «Είμαι απολύτως αποφασισμένος να υλοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις, εάν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα», τόνισε, αλλά εξήγησε ότι «προφανώς» θα συζητήσει με την ‘Αγγελα Μέρκελ και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν έχουμε θέσει υπό έλεγχο το θέμα της μετανάστευσης. Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε στους πολίτες ότι υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Είναι σκάνδαλο να μπαίνουν στη χώρα άτομα στα οποία έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση», σημείωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση συνεργασίας των δύο εταίρων, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Καγκελάριος πρέπει να μπορεί να συζητά με τον υπουργό των Εσωτερικών της, καθώς η κατάσταση ασφάλειας της Γερμανίας δεν είναι εύκολη και διευκρίνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση αυτή η δυνατότητα είναι δεδομένη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι την ενώνει σε ανθρώπινο και σε πολιτικό επίπεδο με τον κ. Ζεεχόφερ, η Καγκελάριος δήλωσε: «Έχουμε από κοινού αποφασίσει τους κανονισμούς για την μετανάστευση. Μας ενώνουν τα 62 από τα 63 σημεία του Σχεδίου για το Άσυλο και πιστεύω ότι αυτό που συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε, σε μια ήρεμη, ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση δείχνει ότι η συνεργασία CDU CSU είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Η πολιτική είναι συνδεδεμένη πάντα και με συναισθήματα». Επανέλαβε δε ότι αν μεταξύ άλλων δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης, δεν εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε το εγχείρημα «Ευρώπη» θα τεθεί σε κίνδυνο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.