Quantcast
Αύριο οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία - Τι έδειχναν τα τελευταία γκάλοπ - enikonomia.gr
share

Αύριο οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία – Τι έδειχναν τα τελευταία γκάλοπ

δημοσιεύτηκε:

Στις κάλπες καλούνται αύριο, 24 Ιουνίου, οι πολίτες στην Τουρκία για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στους 59.391.328 ανέρχονται οι Τούρκοι που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν 3.49.065 ψηφοφόροι του εξωτερικού, από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1.486.408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα, όπου θα ανοίξουν στις 5 το απόγευμα αύριο που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Οι αυριανές εκλογές θα διεξαχθούν από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Με την σύλληψη του Ökkeş Tetik – μπατζανάκη του Αντίλ Οκσούζ, “ιμάμη Αεροπορίας” της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία,- ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία στο πλαίσιο μίας μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις.

Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με κέντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορούμενων, για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε χθες επτά ομιλίες και έδωσε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή στις εκλογές τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%.

Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει τη δύναμη της δημοκρατίας.

Μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, τα γκάλοπ κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν είναι σαφές, όμως, αν ο κ. Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5% ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Επιπλέον, αύριο φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή.

Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.