Quantcast
Νέα προειδοποίηση από το Λονδίνο: «Βαρύ το κόστος» ενός διαζυγίου με την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία - enikonomia.gr
share

Νέα προειδοποίηση από το Λονδίνο: «Βαρύ το κόστος» ενός διαζυγίου με την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Το Παρίσι και τη Βιέννη θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζέρεμι Χαντ  προκειμένου να συζητήσει για το Brexit και να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει βαρύ κόστος εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το διαζύγιο, όπως αναφέρουν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Χαντ βρισκόταν τη Δευτέρα στο Πεκίνο, όπου η κυβέρνηση της Κίνας πρότεινε στη Βρετανία να αρχίσουν συνομιλίες για μια διμερή εμπορική συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Πεκίνο, που έχει εμπλακεί σε έναν όλο και πιο σκληρό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, έκανε αυτή την προσφορά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο Χαντ θα ταξιδέψει στη Γαλλία και στην Αυστρία, για να συναντηθεί με τους ομολόγους του, αντίστοιχα τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν και την Κάριν Κνάισλ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Φόρεϊν Όφις να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ευρύτερη υποστήριξη προς τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Θα εξηγήσω στους ομολόγους μου στο Παρίσι και τη Βιένη ότι είναι καιρός η ΕΕ να συναινέσει στις προτάσεις μας, διότι αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την προοπτική να μην υπάρξει συμφωνία λόγω ατυχήματος, κάτι που θα αποτελέσει πολύ σοβαρή πρόκληση τόσο για το ΗΒ όσο και για την ΕΕ», ανέφερε ο Χαντ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί καμιά συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο ή τις αδρές γραμμές της πιο μακροπρόθεσμης εμπορικής σχέσης με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιένη, ο Χαντ θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να συζητήσει μαζί του όσον αφορά το μέλλον της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τον Μάιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.