Quantcast
"Ηλεκτροσόκ" στην Τουρκία από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

“Ηλεκτροσόκ” στην Τουρκία από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Στα ύψη εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία μετά την κατρακύλα της λίρας και τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμσιμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως, η τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι αυξάνει από σήμερα την τιμή του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τον έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας και στις τράπεζες. Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.


Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 2,23% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου., ενώ η αύξησή τους σε ετήσια βάση έφθασε το 14,99%, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.