Quantcast
ΕΕ: Έρχεται νέο πανευρωπαϊκό προϊόν για αποταμίευση χρημάτων - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Έρχεται νέο πανευρωπαϊκό προϊόν για αποταμίευση χρημάτων

δημοσιεύτηκε:

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) οι ενιαίοι κανόνες για την ενίσχυση της ατομικής αποταμίευσης στην ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες προσφέρουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές παρόχων και διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους παρόχους. Επίσης, συμβάλουν στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τις ατομικές συντάξεις και ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων προς όφελος των καταναλωτών.

Μάλιστα η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ, Sophie in ‘t Veld (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος η ευρωπαϊκή εποπτεία του προϊόντος: «Θα είναι ένα προϊόν που θα εμπιστεύονται οι άνθρωποι. Ένα προσωπικό, προβλέψιμο και οικονομικά αποδοτικό προϊόν συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκεται κανείς. Επίσης, έχει ένα σαφές σύνολο πληροφοριών που πρέπει να παραδίδονται στον αποταμιευτή καθώς και υποχρεωτικές συμβουλές προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και τι μπορεί να περιμένει».

Τι είναι τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα;

Τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα δίνουν την επιλογή στους καταναλωτές να αποταμιεύσουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους. Είναι εθελοντικά και συμπληρωματικά σε σχέση με αυτό που δικαιούται κανείς να λάβει από το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και από τις εισφορές του εργοδότη του.

Δεν είναι υποχρεωτικά, ωστόσο μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμη πηγή έξτρα εισοδήματος όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης. Τα χρήματα που αποταμιεύονται σε αυτά τα προϊόντα επενδύονται σε χρηματοδοτικά μέσα, ενώ υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα.

Η εναλλακτική πρόταση

Υπάρχουν πολλά προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα στις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών τα οποία έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Το πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), στοχεύει στην παροχή μιας απλή εναλλακτικής, με τυποποιημένα χαρακτηριστικά και καθαρά κόστη, που θα μπορούν να πουληθούν σε όλη την ΕΕ.

Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από την ενίσχυση τη δυνατότητας διασυνοριακής μεταφοράς, καθώς θα μπορούν ενώ εργάζονται σε άλλη χώρα να εξακολουθούν να αποταμιεύουν χρήματα με τον ίδιο πάροχο. Στο μεταξύ οι πάροχοι του PEPP, θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε μια πιο διευρυμένη αγορά και να πετύχουν οικονομίες κλίμακας.

Φορολογική διαχείριση

Τα φορολογικά κίνητρα είναι σημαντικά για την προώθηση των προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων. Η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ σε ξεχωριστή πρότασή της στο Συμβούλιο, υποστηρίζει ότι τα PEPP, θα πρέπει να επωφεληθούν από προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση μέσω της εθνικής νομοθεσίας των κ-μ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.