Quantcast
Frankfurter Rundschau: Γιατί η Γερμανία πρέπει να ευχαριστήσει τους μετανάστες - enikonomia.gr
share

Frankfurter Rundschau: Γιατί η Γερμανία πρέπει να ευχαριστήσει τους μετανάστες

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία οφείλει να ευχαριστήσει τους μετανάστες, καθώς η μετανάστευση σταθεροποιεί τη γερμανική κοινωνική ασφάλιση επισημαίνει η Frankfurter Rundschau.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε αποθεματικά τα τελευταία χρόνια.

Στο τέλος Ιουνίου, τα αποθεματικά της υποχρεωτικής ασφάλισης για ασθένεια ξεπέρασαν το όριο των 20 δισ. ευρώ για πρώτη φορά. Το μαξιλάρι στο ταμείο υγείας σήμερα ανέρχεται σε περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Το αποθεματικό συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί στα 37,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένει επίσης αύξηση των αποθεματικών – στα 22,5 δισ. ευρώ.

Η ευνοϊκή τάση στην κοινωνική ασφάλιση συχνά αποδίδεται σε μια καλή οικονομία και σε μείωση της ανεργίας. Εκτός από αυτό, υπάρχει και κάτι άλλο: Η Μετανάστευση στη Γερμανία. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται και ο αριθμός των προσφύγων που συνεισφέρουν ως υπάλληλοι με εργασία που υπόκειται στην κοινωνική ασφάλιση.

Στη νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση, ο αριθμός των ενεργά ασφαλισμένων με αλλοδαπή υπηκοότητα έχει αυξηθεί σε νέο υψηλό επίπεδο. Στο τέλος του 2016 ήταν περίπου 5,46 εκατομμύρια. Το 2015, ο αριθμός ήταν 4,88 εκατομμύρια και το 2006 3,16 εκατομμύρια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των στοιχείων της Γερμανικής Ένωσης Ασφαλίσεων Συντάξεων. Τα δεδομένα για το έτος 2017 δεν υπάρχουν ακόμη .

“Οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι με ιθαγένεια της ΕΕ συμβάλλουν στον ίδιο βαθμό στη χρηματοδότηση της ασφάλισης συντάξεων με τους Γερμανούς υπηκόους. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των εσόδων στη νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση “, δηλώνει εκπρόσωπος του Ασφαλιστικού Ταμείου συντάξεων.

Η ασφάλιση υγείας ανακουφίστηκε από τη μετανάστευση

Οι νόμιμες εταιρείες ασφάλισης υγείας βλέπουν τον εαυτό τους να ανακουφίζονται από τη μετανάστευση. «Η ενδο-ευρωπαϊκή μετανάστευση εργατικού δυναμικού, καθώς και η μετανάστευση από μη ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν στην τρέχουσα ευνοϊκή οικονομική κατάσταση της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας,» υποστηρίζει η πρόεδρος της κεντρικής ένωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας (GKV), Ντορις Πφάιφερ.

Επιπλέον, με τη μετανάστευση μπαίνει φρένο στην αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ασφαλισμένων.

Μάλιστα η Πφάιφερ επισημαίνει ότι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των ανθρώπων από μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους κατά περίπου 84.000 άτομα σε 226.000. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τα κράτη- μέλη της ΕΕ αυξήθηκε κατά 152.000 σε 1.260.000.

Αυτή την εβδομάδα, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε βασικά σημεία για το σχεδιαζόμενο νόμο περί ειδικής μετανάστευσης εργατικού δυναμικού. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει τονίζεται ότι η μετανάστευση με ειδίκευση θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας σε περιόδους δημογραφικής αλλαγής.Υπάρχουν βέβαια και Οι σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η ένταξη των μεταναστών στα κοινωνικά συστήματα.

Πηγές; ΑΠΕ- Frankfurter Rundschau

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.