Quantcast
Ουτοπική η πλήρης κατάργηση του δολαρίου στη Ρωσία δήλωσε τραπεζίτης - enikonomia.gr
share

Ουτοπική η πλήρης κατάργηση του δολαρίου στη Ρωσία δήλωσε τραπεζίτης

δημοσιεύτηκε:

Ο Αντρέι Κόστιν, πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, της VTB, χαρακτήρισε την πρόταση για την πλήρη κατάργηση του δολαρίου στις συναλλαγές στην Ρωσία, ουτοπική.

«Αυτό είναι αδύνατον να γίνει, είναι ουτοπικό» δήλωσε ο Κόστιν, ο οποίος θωρείται ως ένας από τους παράγοντες που πρότειναν στην ρωσική κυβέρνηση την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας, και την χρήση των εθνικών και άλλων νομισμάτων στις εμπορικές διεθνείς συναλλαγές της Ρωσίας με άλλες χώρες. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται είναι ο περιορισμός της χρήσης του δολαρίου στις συναλλαγές και πως αυτό θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

«Ποτέ δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Όταν διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για χάρη ενός εντυπωσιακού τίτλου και αρχίζουν να λένε ‘θα φύγουμε από το δολάριο φυσικά είναι κάτι που δεν ισχύει. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Είναι ουτοπικό κι εγώ είμαι ρεαλιστής και δραστηριοποιούμαι στον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο Κόστιν , διαβεβαιώνοντας ότι στη Ρωσία δεν θα απαγορεύσουν το δολάριο και για αυτόν τον λόγο «ο κόσμος πρέπει να κοιμάται ήσυχα, και πολύ περισσότερο αν έχει τα χρήματα του αυτά στην τράπεζα».

Ως παράδειγμα επιτυχούς περιορισμού συναλλαγών σε δολάρια, ο Κόστιν αναφέρθηκε στις σχέσεις Ρωσίας Ινδίας, λέγοντας ότι πριν πέντε χρόνια στις ρώσο-ινδικές συναλλαγές το ποσοστό του ρουβλίου που χρησιμοποιείται ως νόμισμα συναλλαγής ήταν 3% , ενώ σήμερα είναι 20%.

Ο Ρώσος τραπεζίτης δήλωσε ότι προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα του για την αναβάθμιση του ρόλου του ρουβλίου εδώ και περίπου 15 χρόνια. Και αυτό δεν το κάνει ορμώμενος από πολιτικά κίνητρα αλλά «για λόγους ευρύτερης χρήσης του ρουβλίου» η οποία θα έχει θετικές επιδράσεις στις ρωσικές τράπεζες και στην σταθερότητα του ρουβλίου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.