Quantcast
Βρετανία: Καλύτερα καμία συμφωνία για το Brexit παρά μια κακή συμφωνία λέει το DUP - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Καλύτερα καμία συμφωνία για το Brexit παρά μια κακή συμφωνία λέει το DUP

δημοσιεύτηκε:

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, επανέλαβε σήμερα ότι προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit παρά να εφαρμοστεί μια “κακή συμφωνία” υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια που συζητούνται αυτήν την περίοδο ισοδυναμούν με “προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας” από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επιτάχυναν αυτόν τον μήνα τις συνομιλίες τους, όμως αγκάθι παραμένει πάντα το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να πετύχουν έναν διακανονισμό, να εφαρμόσουν έναν “μηχανισμό ασφαλείας” με βάση τον οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα ακολουθεί ουσιαστικά τους κανόνες της ΕΕ, για να αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” στο νησί.

Όμως το DUP αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε πρόταση υπονοεί ότι η επαρχία θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από το υπόλοιπο ΗΒ.

“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κινδύνους από την ανυπαρξία συμφωνίας, όμως οι κίνδυνοι μιας κακής συμφωνίας είναι χειρότεροι” γράφει η Αρλίν Φόστερ, η πρόεδρος του κόμματος, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Belfast Telegraph. “Αυτός ο διακανονισμός ασφαλείας δεν θα είναι προσωρινός. Θα είναι μια μόνιμη προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας (…) που θα μας αφήνει εκτεθειμένους σε κανόνες οι οποίοι θα αποφασίζονται σε ένα μέρος όπου εμείς δεν θα έχουμε λόγο”, εξήγησε.

Η Βρετανία επιθυμεί αυτός ο “μηχανισμός ασφαλείας” να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραμείνει όλο το ΗΒ εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ επ’ αόριστον.

Η Φόστερ τόνισε ότι το κόμμα της, που εκπροσωπείται από 10 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν μπλοφάρει όταν τηρεί σκληρή στάση στις συνομιλίες. “Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Όποιος συμμετέχει ελαφρά την καρδία δεν αντιλαμβάνεται στη βαρύτητα των αποφάσεων που θα λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες. Οι επόμενες ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Οοι αποφάσεις που θα ληφθούν θα διαμορφώσουν σε τι είδους Βόρεια Ιρλανδία θα ζήσουν τα εγγόνια μας” έγραψε.

Η Φόστερ διευκρίνισε ότι θέλει μια συμφωνία που θα είναι εξίσου καλή για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Την Δευτέρα σκοπεύει να πάει στο Δουβλίνο για συνομιλίες.

Εξάλλου, σε άρθρο του σε άλλη εφημερίδα της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Belfast News Letter, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε “φοβερό λάθος” την απόφαση της Μέι να δεχτεί έναν μηχανισμό ασφαλείας. “Ο μοναδικός τρόπος για να ξαναβάλουμε τα πράγματα σε σωστή τροχιά είναι να απορρίψουμε τον μηχανισμό ασφαλείας και το σχέδιο του Τσέκερς”, τις προτάσεις που είχε κάνει η πρωθυπουργός για το Brexit.

Το DUP έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης, η εφημερίδα Times και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι η Τερέζα Μέι εξετάζει την πιθανότητα να διακόψει τη συνεργασία της με το βορειοϊρλανδικό κόμμα. Σύμφωνα με τους Times, συνεχίζονται οι “εντατικές συνομιλίες” μεταξύ των Συντηρητικών και του DUP για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καρποφορήσουν, η Μέι μπορεί να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο, στηριζόμενη στις ψήφους δυσαρεστημένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.