Quantcast
"Χαστούκι" οι εκλογές στη Βαυαρία: Κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ; - enikonomia.gr
share

“Χαστούκι” οι εκλογές στη Βαυαρία: Κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ;

δημοσιεύτηκε:

Οι Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, διασφαλίζουν 37,2% καταγράφοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Παράλληλα όμως χάνουν την αυτοδυναμία και βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.

Ίσως σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με το χαμηλότερο ποσοστό τους σε τοπικές εκλογές μεταπολεμικά έκοψαν το νήμα μόλις πέμπτοι. Αντίθετα οι Πράσινοι κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους στη Βαυαρία και αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε βαυαρικές εκλογές ξεπέρασε το 10%.

Δύο από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν πρωτοφανή καθίζηση, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε μόλις δύο εβδομάδες στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες προβλέπεται πύρρειος νίκη για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες. Με δύο άσχημα εκλογικά αποτελέσματα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο. Ήδη ακούγονται φωνές στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών που κάνουν λόγο για «νέα θεμέλια που θα προετοιμάσουν το κόμμα για το μέλλον».

Συντηρητικοί και SPD δεν διασφαλίζουν πλέον πλειοψηφία σε ομοσπονδιακό επίπεδο


Πιο άμεσες χρονικά επιπτώσεις αναμένονται ωστόσο για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών στο μισό στις χθεσινές εκλογές «τρίζει» και η δική της καρέκλα. Όσο για τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ούτε ότι θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, αλλά ούτε καν αν θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών. Ίσως τώρα, μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Χριστιανοκοινωνιστών, να είναι η ιδανική στιγμή για την Άγκελα Μέρκελ να «ξεφορτωθεί» τον Χορστ Ζεεχόφερ τώρα που είναι πολιτικά πιο αδύναμος από ποτέ.

Οι τοπικές εκλογές δείχνουν, για μια ακόμα φορά, ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη στα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα. Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία χάνουν μαζί πάνω από 20%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε παγγερμανικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες δεν διασφαλίζουν πια την πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου. Από τις αρχές του καλοκαιριού όταν ξέσπασαν οι έριδες, κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων τα ποσοστά τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μέχρι στιγμής το 2018 έχει καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση των γερμανών πολιτών ως χρονιά διενέξεων και απανωτών κρίσεων για τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.