Quantcast
Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό - Αμετακίνητη η Ιταλία στη θέση της - enikonomia.gr
share

Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό – Αμετακίνητη η Ιταλία στη θέση της

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και ζήτησε από την κυβέρνησή της να παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο σχέδιο μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και ττην προοπτική της ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητεί από μία χώρα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.


Αμετακίνητη στο σχέδιό της για υψηλότερο έλλειμμα παραμένει κατ’ αρχήν η Ιταλία, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέμεινει στον προϋπολογισμό, ενώ στη γραμμή της κόντρας κινήθηκαν πάλι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, που έκανε λόγο για επίθεση στον ιταλικό λαό και Λουίτζι ντι Μάιο. Ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, τόνισε με νόημα ότι η Ιταλία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Την πρόθεσή του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.

“Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο” είπε ο Κόντε μιλώντας σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους.

“Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας”, επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας”, κατέληξε ο Κόντε.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο


O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι “ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

Ο Ματέο Σαλβίνι

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι αναφέρθηκε από το Βουκουρέστι στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο, τόνισε ότι «θα υπάρξει διαρκής διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, σε μια δυναμική που θα βασίζεται στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να εξηγήσει, η Ιταλία, τα συμφέροντά της στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τέλος, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.