Quantcast
Ο Ερντογάν, ο ακτιβιστής και η επίμαχη μπλούζα - enikonomia.gr
share

Ο Ερντογάν, ο ακτιβιστής και η επίμαχη μπλούζα

δημοσιεύτηκε:

Εδώ και λίγες μέρες εκτυλίσσεται μια περίεργη ιστορία παρολίγον απέλασης, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος Αντίλ Γιζίτ, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα. Ο Γιζίτ οδηγήθηκε εσπευσμένα από τους άνδρες της ασφάλειας έξω από την αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Ερντογάν, επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Ελευθερία στους Τούρκους δημοσιογράφους». Η ιστορία όμως δεν σταμάτησε εδώ.

Ο Αντίλ Γιζίτ ανέφερε την Κυριακή ότι η Υπηρεσία Αλλοδαπών του Αμβούργου του είχε κοινοποιήσει πριν από λίγες μέρες ότι εάν δεν εγκατέλειπε τη Γερμανία μέχρι τον Ιανουάριο, θα του επιβαλόταν απέλαση στην Τουρκία. Ο Γιζίτ, που όπως αναφέρει κινδυνεύει με φυλάκιση στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η απειλή απέλασης σχετιζόταν με την πράξη διαμαρτυρίας του κατά την συνέντευξη τύπου του Ερντογάν. Όπως είπε μάλιστα σε συνέντευξή του προς τη DW, πιστεύει ότι η Γερμανία «θα ήθελε να τον στείλει» πίσω στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο τα πράγματα έχουν πάρει στο μεταξύ άλλες διαστάσεις, με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές να διαψεύδουν ήδη από χθες τους ισχυρισμούς του Γιζίτ ότι θα τον απελάσουν.

«Δεν υπάρχουν σχέδια απέλασης»


Σύμφωνα με δηλώσεις στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD του Φλόριαν Κεκερμέστερ, εκπρoσώπου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών στο Αμβούργο, «δεν υπάρχουν σχέδια απέλασης του Γιζίτ». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι γερμανικές αρχές απλώς τον ενημέρωσαν ότι τον Ιανουάριο λήγει η προσωρινή άδεια παραμονής και ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί διότι δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Φλ. Κεκερμέστερ, οι γερμανικές αρχές του έκαναν επίσης γνωστό ότι θα αναστείλουν την αυτόματη απέλαση που συνδέεται νομικά με την απόφαση μη ανανέωσης της άδειας παραμονής και ότι του χορηγούν νέα άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Εντούτοις ο Γιζίτ φέρεται να αρνήθηκε να δεχθεί την πληροφόρηση των αρχών αναφορικά με μια τέτοια νέα άδεια παραμονής. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο dpa, «αυτό θα ήταν παγίδα» διότι η άδεια παραμονής που του πρότειναν εμπεριέχει, κατά τον ίδιο, λιγότερα δικαιώματα. «Θέλουν να με ξεφορτωθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πράξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην Τουρκία


Ο Αντίλ Γιζίτ δήλωσε στο μεταξύ στη DW –σε συνέντευξη η οποία δόθηκε πριν γίνει γνωστή η αντίδραση των γερμανικών αρχών– ότι αποφάσισε να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη διαμαρτυρίας όταν διάβασε ότι ο Ερντογάν θα ακύρωνε τη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο εάν συμμετείχε σε αυτή ο διάσημος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αυτός ο εκβιασμός γινόταν στην καρδιά της Γερμανίας» ανέφερε στη DW. Mάλιστα στην ίδια συνέντευξη ο Γιζίτ αναφέρει ότι ενώ τα γερμανικά μέσα αναφέρθηκαν με αντικειμενικό τρόπο στο συμβάν, τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα έγραψαν ότι «μπορεί να μην εμφανίστηκε ο Ντουντάρ, αλλά έστειλε τον δικό του πληρωμένο δολοφόνο». Όπως σημειώνει επίσης έκτοτε λαμβάνει πολλά απειλητικά μηνύματα και σχόλια μίσους τόσο στη δημοσιογραφική σελίδα του «Avrupa Postasi» όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και στο τηλέφωνό του. «Δεν έχω κάποια προστασία, αλλά ευτυχώς έχω τους φίλους μου που με στηρίζουν», αναφέρει ο Αντίλ Γιζίτ.

Ο Γιζίτ μένει στη Γερμανία εδώ και 36 χρόνια με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έχουν τη γερμανική υποκοότητα κι έτσι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ίδιος όμως δεν θέλησε να την πάρει ποτέ για πολιτικούς λόγους και δηλώνει: «Ως Τούρκος πολίτης σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αλλάξω κάτι στην Τουρκία. Αν ήθελα θα μπορούσα να είχα γίνει προ πολλού Γερμανός πολίτης».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.