Quantcast
Πώς έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι η Κύπρος - enikonomia.gr
share

Πώς έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι η Κύπρος

δημοσιεύτηκε:

Προχειρότητες οδήγησαν στην απώλεια τουεμπορικού σήματος της Δημοκρατίαςγια το χαλούμιστο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εμπορίου αγνόησε όλες τις κλήσεις των Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να υπερασπιστεί το εμπορικό σήμα.

Χωρίς αναισθητικό, το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εκθέτει την προχειρότητα με την οποία οι κυπριακές Αρχές, και δη το Υπουργείο Εμπορίου, “υπερασπίστηκαν” το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 22 Δεκεμβρίου 2017 οι John & Pascalis Limited αιτήθηκαν την ακύρωση ή την ανάκληση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού από το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Μάϊο του 2018, το εμπορικό σήμα του χαλουμιού είχε ακυρωθεί και το Υπουργείο Εμπορίου δεν είχε πάρει χαμπάρι.

Το Υπουργείο Εμπορίου αντέδρασε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου. Μέχρι τότε, το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας είχε αναζητήσει το Υπουργείο Εμπορίου τρείς φορές προκειμένου να του παραθέσει έκθεση γεγονότων, ώστε να υπερασπιστεί το εμπορικό της σήμα.

Οι προειδοποιήσεις

1) 18 Ιανουαρίου

2) 26 Ιανουαρίου

Δόθηκε περιθώριο δύο μηνών για να συμπληρωθεί το έντυπο ΤΜ8 και να προχωρήσει η Δημοκρατία σε έκθεση γεγονότων.

– Η επιστολή διαβάζεται από δύο λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου στις 9 Φεβρουαρίου.

– Διαβάζεται από τρίτο λειτουργό σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο οποίος δίνει οδηγίες σε τέταρτο στην σειρά λειτουργό να μεταφέρει το αίτημα του γραφείου πνευματικής ιδιοκτησίας στον Γενικό Εισαγγελέα.

– Η οδηγία δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η έκθεση γεγονότων δεν συμπληρώθηκε.

Στις 5 Απριλίου, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας δηλώνει διατεθειμένο να δώσει παράταση μέχρι τις 19 Απριλίου για να εκθέσει το Υπουργείο τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να ασκήσει την διακριτική του ευχέρεια για να μην διαγραφεί το εμπορικό σήμα.

– Η επιστολή παραλαμβάνεται από το Υπουργείο στις 26 Απριλίου, μετά την εκπνοή της προθεσμίας, και προωθείται στον Έφορο Εταιρειών.

– Ο αρμόδιος λειτουργός του Εφόρου Εταιρειών την αποστέλλει πίσω στο Υπουργείο στις 7 Μαΐου.

– Το σωστό τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου λαμβάνει την επιστολή στις 9 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για ακύρωση του εμπορικού σήματος είχε ήδη ληφθεί από τις 2 Μαΐου και στην Κύπρο ψάχνονταν.

Όταν κινητοποιήθηκαν, ζητήθηκε να της δοθεί αναδρομική παράταση στη βάση της διακριτικής ευχέρειας, που είχε ήδη δοθεί τον Απρίλιο. Το Υπουργείο επικαλείται την καθυστέρηση στην παραλαβή των επιστολών.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με το πού βρίσκεται ο καθένας.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι τα πάντα, εν έτει 2018, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν το Υπουργείο παραχωρούσε email επικοινωνίας, κάτι στο οποίο αναφέρεται το δικαστήριο.

Πηγή: sigmalive.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.