Quantcast
Η Γερμανία αλλάζει το πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Η Γερμανία αλλάζει το πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέπει στο εξής τόσο εύκολες διαδικασίες εξαγοράς εγχώριων εταιρειών από ξένους τεχνολογικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αφορμή για την αλλαγή στάσης ήταν η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής τεχνολογίας Kuka από επιχείρηση της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, προσεχώς θα μπαίνει «φρένο» ακόμη και σε περιπτώσεις εξαγοράς μεριδίου γερμανικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 10% από επιχειρήσεις άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Στόχος των νέων περιορισμών είναι η γερμανική κυβέρνηση να έχει λόγο στις εν λόγω διαδικασίες εξαγοράς, ειδικά για περιπτώσεις που θίγονται γερμανικά συμφέροντα στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας. Μέχρι στιγμής το σχετικό νομικό πλαίσιο προέβλεπε δικαίωμα παρέμβασης εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης σε εξαγορές μεριδίου 25%. Νευραλγικοί τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι υποδομές και μελλοντικά και η βιομηχανία τροφίμων, θα προστατεύονται αποτελεσματικότερα με το νέο περιοριστικό πλαίσιο.

Θολό επιχειρηματικό τοπίο στην Κίνα

Τον προηγούμενο Νοέμβριο η ΕΕ είχε συμφωνήσει σε ένα ευρύ σύστημα ελέγχου εξωτερικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Στο στόχαστρο των κρατών-μελών είναι κυρίως οι κινεζικές εταιρείες. Στην πολιτική ηγεσία στο Πεκίνο έχει επανειλημμένα επιρριφθεί ότι επιχειρεί να ενισχύσει την κινεζική βιομηχανία μέσω στοχευμένων εξαγορών εταιρειών στο εξωτερικό προκειμένου να επιτύχει η Κίνα τον φιλόδοξο στόχο της ανάδειξης σε μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις της υψηλής τεχνολογίας. Φόβος των Ευρωπαίων είναι ότι εξαγορές ξένων εταιρειών στο εξωτερικό φέρουν συχνά την υπογραφή της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας. Τα όρια ανάμεσα στην κρατικά ελεγχόμενη και την ιδιωτική οικονομία στην Κίνα είναι εξαιρετικά ρευστά, ακριβώς όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης των κινεζικών εταιρειών από κρατικές τράπεζες και ταμεία της ασιατικής χώρας.

Φέτος απετράπη μετά κόπων η αγορά μεριδίου 20% της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας 50Hertz από την State Grid Corporation of China κατόπιν παρέμβασης της γερμανικής Κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας KfW, η οποία απέκτησε τελικά μερίδιο της 50Herzt. Η State Grid Corporation of China είχε ιδρυθεί το 2005 από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Η εταιρεία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας και υπάγεται στον έλεγχο της Κρατικής Επιτροπής Ελέγχου και Διαχείρισης της κινεζικής κρατικής περιουσίας.

Αντιρρήσεις από εκπροσώπους της οικονομίας

Πάντως ορισμένοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας διατυπώνουν ενστάσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, φοβούμενοι πιθανά αντίποινα για γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Κατασκευαστών Μηχανών και Εγκαταστάσεων VDMA, Τίλο Μπρόντμαν τονίζει ότι «δεν χρειαζόμαστε αυστηρότερους όρους για ξένες επενδύσεις. Η μείωση του ορίου παρέμβασης στις εξαγορές στο 10% είναι πολιτικά υποκινούμενη και προκαλεί πρόσθετη αβεβαιότητα στους ξένους επενδυτές».

Ο επικεφαλής του ασφαλιστικού ομίλου Allianz Όλιβερ Μπέτε θεωρεί απαραίτητη τη θέσπιση σαφέστερων κανόνων για ξένες επενδύσεις καθώς και την εκπόνηση εθνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής. «Θα πρέπει να σκεφθεί κανείς επί της αρχής ποιοι τομείς μας είναι σημαντικοί σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, την απασχόληση και άλλα πεδία, και εν συνεχεία να συζητήσουμε συγκεκριμένα επ’ αυτών με τους εμπορικούς μας εταίρους», υπογράμμισε ο Όλιβερ Μπέτε. Κατά τη γνώμη του, είναι αδιάφορο το αν οι εταίροι είναι από την Κίνα ή τις ΗΠΑ. «Το σημαντικό είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες που δεν αλλάζουν», τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.